有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
記住搵人陪
冇印象啦
一定要做到嘔胃氣。。keep住做,食野唔可以急同食太多
我都係焦慮加驚恐
早排食咗4個禮拜 famotidine 20mg 胃痛好咗
但仲有脹同胃氣

今日做咗吹氣 等結果

再唔掂係咪應該照鏡
睇你睇開個醫生建議啦, 照胃鏡 結果多數 胃炎,開ppi減少胃酸分泌 等佢發炎好番,之後就慢慢養胃,但好輕微發炎大部份人都有

所以食完PPi 都冇咩可以再做
教協$3500 唔洗驚,你冇知覺架,倒數20秒就訓著,下一秒就照完
我照兩次都冇,點解收成皮野?你指第2到照?
差唔多啦咁
同家人關系不嬲麻麻,十年前生第一個小朋友
點知我老母玩野,壓力好大
個胃已經開始出問題,以為有事,又睇醫生又照胃鏡,結果冇事

幾年後生第二個,壓力更大,又要照顧大又要照顧細
結果變左Panic Disorder
暈、心跳、呼吸困難、作嘔

當時開始睇私家精神科,前後都睇左一年
但我自己嘅睇法係睇精神科對我根本冇幫助
好撚貴當然唔在講
佢地只會開藥,而精神科藥物有幾大副作用唔洗我講
日光日白都頂唔順要去訓覺
性能力無晒
仲會越食越有依賴性
你見689個囡食到變咗肥豬咁就知

到最後,淨係錢,睇醫生,藥物副作用,等等嘅壓力
都足以令你嘅病情更加惡化
而我最後都係靠時間,自我放鬆,深呼吸, 等等方法去脫離呢個病

直到近日生意上同人有爭執,個心唔舒服,D問題又出返晒嚟
我係睇家庭醫生,普通診所,一講,原來佢自己都有焦慮症,都經常會有同樣問題,一講就明
食咗佢D藥之後我舒服咗好多

希望幫到你啦
有醫生開白瓜子俾我,話我大壓力
一食野就肚漲,消化系統麻麻地點補救?
肚漲睇西醫食左兩個月西藥無效,轉食中成藥,幾日搞掂舒服左。
食益生菌,消化酵素
巴打有無咩牌子參考下
上邊有,搵唔到再問
5年前開始有胃氣 成日嗝氣 搞到個口都臭咩鬼野都試過晒 當年照左胃鏡話有少少損左無大礙 但過左幾年都係好唔到,最近想去做幽門菌測試,有無邊間推薦? 搵過下好似 MEDDX最平 (720$)?
你照胃鏡果時應該都幫你驗左架啦
你睇邊間中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞