有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
一食野腸果個位咕咕聲
metoo 我一出街食飯/太多人既餐廳感覺上會較易出事
可能早排成日一食野就想嘔就緊張
幽門驗左又無野 但係耐唔耐胃腸都耐唔耐痛脹多氣
食野有時一放落口就好似排斥佢咁想嘔番出黎
有冇睇精神科醫生 我keep住半年覆診
無 專科都仲排緊隊
係 去咗就知咩回事 巴打係要邊度搵幫手 唔熟呢啲嘢
我都唔知呀但佢一話本身去完之後一陣又想去 呢句又中喎 心煩
你睇左普通家庭醫生先,之後未好番 再叫佢轉介/寫信 照腸鏡
其實要點講直接話佢聽我一日可以去成四五次廁所我驚醫生以為我疑心重 叫我唔好諗咁多
講事實就得,如果佢開精神藥物比你食完解決到既有咩所謂又
係咪好似瘀痛個種?我試過就隔幾日就無,但都係反反覆覆
係呀
唉 又差番
Why
冇得解,d牙某個位又酸軟,又要錢睇牙醫
胃脹會牙酸軟?
唔會,我怕係食得中藥多 /牙有問題
屌,要杜牙根 要$3800
依幾日冇咩胃氣 脹 唔知關唔關d藥先

但食野都清淡左
就係果隻中成藥?我食緊famotidine, 個胃有無唔舒服係睇彩數 胃氣就好似長期都有
原來連登有開POST講 早幾日去左睇醫生 好撚驚自己有大腸癌
啲排又成日上網check 病徵其實好多大病都係差唔多症狀(胃嗰啲位唔舒服,體重減輕),胰臟同肝病都係差唔多 同啲耐無見既朋友食飯成日一黎就話我瘦左好多,臉色又麻麻,好淆底
係,不過我覺得係食清左 食d冇咁濃味既野

總之我食湯麵就出事,點心又係

我依家朝早係 麵包+細杯果汁/益力多

lunch 係茶餐廳飯/日式便當+凍檸茶/水果茶

晚餐 住家飯 飯後多數 ,每日一個奇異果+多個橙/布丁/細類形既野
我計計埋埋瘦左10kg,依家穩定番,依排好似重番0.5-1kg到
分享下 身體點,醫生有咩講咁?
我睇咁多 最貼切係 胃功能失調,你google 睇下中幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞