有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
依個一定,應該係吸收冇咁好 瘦左
同你一樣 但越叫自己放鬆就越放鬆唔到

可以試下,我食過有幫助
有無人照胃鏡有腸上皮化生(Intestinal Metaplasia)問題?
本身好少胃痛,唔煙唔酒,唔多食辣野.大前年有幽門螺旋菌食抗生素,前年body check照胃鏡輕度腸上皮化生和中度胃炎無幽門螺旋菌.今年照胃鏡變左中度腸上皮化生和輕度胃炎inactive無幽門螺旋菌.
唉,點解會咁要點做好?已經唔煙唔酒,唔多食辣野有無巴絲有類似問題?有些擔心
係咪食得多罐頭野?
有冇戒口呀?講下生活習慣先

中度腸化生就要小心了
又嚟, 都過每啖咬足100 下

你又點?
我肥番1KG多小小,感動
無啊平時極少食
醫生點講

正常應該冇事既。注意返飲食就冇問題。
太熱太焗果時都會胃脹想嘔 點搞
最近1個月都係爛屎 個胃時好時壞 點算
食下中藥,戒下口
四月尾開始冇得wfh 個胃就全面收皮.. 唔覺有痛但係keep住有胃氣谷住好辛苦,亦經常冇胃口..

西醫話我主要係壓力大 同埋食無定時,仲後生(24)應該唔使擔心胃癌嗰啲,開咗啲化胃氣藥俾我但係食完之後都係無好轉, 胃仙u 食頭一個星期之後都變到無效咁,可能因爲佢係飯後服 但係我一起身都已經有胃氣 唔太治本。

之後轉睇中醫飲咗一星期藥 加埋儘量早瞓同埋食益生菌 有時個胃都係谷住 但係相對一開頭係 好咗,點知上星期有餐唔小心食多咗豆製品之後啲胃氣谷到差啲暈 然後宜家又打回原型,準備再去睇中醫。
豆製品係咩? 豆漿?
素肉飯,食完啲胃氣谷到想死先醒起素肉係豆製品
中醫叫我戒豆同戒甜,佢話呢啲易產生胃氣。同埋有胃氣嗰陣可以沖陳皮水飲。同事俾咗啲老薑我食 個胃都舒服咗 但薑話嗮都係刺激野我唔敢成日食,過兩日問吓中醫得唔得先
以前諗個胃真係識仔細分到d野食既咩,中過招就知真係識分
睇左醫生了,胃酸倒流,
食左兩日藥,暫時唔錯
爛屎一個月 岩先睇張紙巾 有黑色芝麻 是咪要即刻睇醫生
睇左冇壞
公立定私家好
睇左普通家庭醫生先啦,唔洗太膽心,有事都唔係依幾日既事
唉屌 1月尾個時個胃又唔知做也腸胃炎 去到3月中先好
5月尾飲左杯24味之後半夜肚痛到長期有胃氣 睇左一次醫生話消化不良 all左一個月爛屎飲撚埋益力多 最近都好番小小 之後去左睇電影feel都唔係掂 再食埋個意粉 昨日就個胃有野頂下頂下 今日all左2次 發現紙巾有黑芝麻
有血,有黏液先擔心都未遲啦,先做個大便潛血測試,有需要自然叫你照腸
有冇check過幽門螺旋菌?
我老母都係咁樣持續左成年幾
之後去check先知有依隻菌 食緊抗生素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞