有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
有,我食安眠藥 但不要學,趴係度瞓會好D
唔建議食粥,聽台灣d師兄講 你多噯氣,仲難消化,連埋胃酸噯番上黎
唔該巴打
原來童話巴打都響度
教協照洗唔洗要其他醫生轉介?
佢係淨照定會有醫生跟進?
以前腸胃點差, 大便都叫成型
呢幾年我係反而一到晚上臨訓前用手壓落腸既位置會痛, 同埋長期肚脹
同埋會feel到條腸有D抽搐, 大便又唔算好靚
中西醫都話我係壓力引致, 但其實依家都冇以前咁多野諗, 中藥食過, 但好左DD又好快再差過,,Over all都冇乜好過
所以食野都唔敢亂食
有冇睇腸胃勁既中醫可以介紹一下
有冇照過腸
好似唔洗轉介,但都建議你睇1-2次醫生先,睇完即睇報告,第一次會有藥,之後就要搵醫生跟
我係有時成型 有時好似泥漿咁
抹果陣似腸胃炎肚痾果種
早期成日一食野就想嘔
一形住食唔到果陣 條腸就會咕咕聲 之後就想嘔 但係都係嘔番d氣出黎咁

睇過兩次都係話消化不良果d
自己上網睇似大腸激燥症 所以先諗搵地方照
打算去教協照下,
本身冇買保險, 好L驚
我除左冇嘔之外同你差不多,
總之一到夜晚條腸就會唔舒服, 完全唔知點解~~~
照計早餐午餐都會食野, 有事應該全日都KEEP住痛?
而且我本身有內痔, 不過呢排用左濕廁紙抹, 已經冇乜出血
之前用普通廁紙, 一定會損~~~~~
2月照完咩事都無,但胃口差左
唔洗驚又
我都無買
因為咁有諗過買番份
都斷斷續續持續兩三個月 最衰係有段時間又三餐無乜事
依家買就遲啦
當然知遲 不過睇定
呢d不嬲未仆街過唔識驚
我都諗住買,之後又要我照胃,照完又話可能唔包,比經紀拖左我半年先退番錢比我
邊間? 如果我黎緊照都無諗過claim 係日後姐
宏利
上個月照胃鏡, 醫生話急性胃炎, 跟住食D減少胃酸藥都係會陰D陰D痛
最後上星期先睇番個第2第3個post話食麥蘆卡蜂蜜就走去買隻15+試下, 食左2日我覺得幾見效, 起碼無左肋骨位個種好似瘀痛咁
加油啦,緊住用木/膠匙食
同埋覺得少左胃氣脹, 係咪可以唔洗食益生菌?

因為我排便都算正常
如果好緊就keep番依家既療程先,最好係靠自己自然慢慢好
想問下大家照完1次胃鏡發現輕微胃炎..
咁會幾耐會再照?
其實唔洗再照住,我自己隔左大半年,因為你再照都係咁,有d醫生會建議你照埋其他位,你自己考慮洗唔洗,有d中西醫會話 肝膽都會影響胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞