有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
巴打可唔可以講多啲 安慰下我
後生機會少,多數有血出,黑便
唔該晒巴打有少少放鬆咗但我每日都要去四次好鬼辛苦 好似連醫生都覺得多 黑便就冇 血就有陣時去到第四次嗰陣時可能有啲爆嘴角嘅血量
最多腸易受刺激,有得柯好過冇得柯啦
都係嘅 因為原本個醫生覺得我平時去得多會唔會有啲咩腸胃問題 即係成日有便意嗰種
原來約左8月頭照胃鏡,依家停開唔知再開
我主要係大便成日都好爛
其實有時又會成到型
不過多數都係爛既多d

問過西醫,佢話間中爛無乜所謂,又話唔係不停肚柯就得

本身睇中醫調理緊,佢地就比較著重大便爛同唔爛,每次都問大便成唔成到型,話咩脾胃虛寒會搞亂晒身體

究竟係咪唔好太著重爛同唔爛
真係唔知,胃正常 就應該成形,但胃差唔成形咁唔係應該都正常咩
成唔成到形係睇胃唔係睇腸?
唔清楚,整體黎講 消化系統多數
你地有無訓得唔好呢個問題?

我本身訓得唔好好耐
睇緊個中醫,佢話我胃唔好,要搞好個胃,咁就會訓得返好
Q:醫生說要放鬆心情,腸胃才不會跟著窮緊張。怎麼樣才能放輕鬆?

有腸躁症的人通常自我要求較高、容易緊張、追求完美。

其實中醫也早有研究,腸胃道是屬於脾,工作壓力過大的人,容易心火過旺,影響脾胃,鬱悶煩躁想不開也會讓肝氣不順,肝火過旺會影響脾土,腸躁症就是最好的例子。

因此除了要放輕鬆,還是要放輕鬆,辨認自己的壓力源、發生時間和頻率,想辦法紓解或調整,每天深呼吸、泡澡或聽音樂,才是讓腸胃緩下來的根本之道。
香港冇邊個訓得唔好真心

上年我去旅行(前年胃炎) 食自助餐都冇事

壓力影響好大,正常人身體會自己修補任何傷害(唔計絕症),所以照完胃鏡 冇特別 就跟可以 均衡飲食 放鬆心情
不過長期見到D 屎爛都會覺得身體唔健康
好過便秘
無便秘問題

不過好似果排柯成形屎,會覺得個人精神D 咁

唔知係咪心理定點
算啦 見步行步
啲醫生成日話情緒影響胃
但我好肯定自己係胃影響情緒lo
個胃一舒服就會勁sad 然後個腦勁多野諗
或者一肚餓個人就會勁煩燥 一食飽就開心返哂
胃唔好就情緒差 情緒差個胃就更差 根本無解
中醫話思傷脾

西醫話腸胃係另一個腦
腸胃差既人情緒應該都差

其實都係惡性循環

心理影響生理
生理又影響心理
前幾日食食下野 個位有啲焗 之後就feel到呼吸困難同有啲想暈 之後心跳就keep住130 之後休息咗陣好啲
但呢幾日個胃都keep住有啲脹同頂 食野 食小咗好多 同戴口罩焗個時會想暈同唔舒服
其實平時都間唔中會 但過一排會無事 但今次過咗三 四日都仲係咁 呢一兩年腸胃炎都多咗
有無咩方法舒緩
睇醫生先啦
最近睇返自己啲大便 發現每朝早大便完都有層油或者白泡
有冇人都係咁
無喎
唔洗圖 thank
大家有沒留意自己食既野?
因為我都係咁
之後仲有埋肛門瘻管
我試過戒麥同澱粉質就好返好多
利申 多年病患
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞