相信有唔少人對GK有興趣,但一知半解,到底有無版權?入黎話你知

1001 回覆
65 Like 31 Dislike
比錢手藝人代工 就算係收費貴既手藝人 你除返條數 佢既工時錢只係比最工資再多少少 抵過自已搞咁多野
Sor

我呢個po主要講啲工作室開模賣個啲分別

DIY 我就唔多識了

因為我本身藝術能力奇低

不過個post都有啲巴打分享自己上色

或者去香港某個地方噴色

你試下爬返上少少請教下個啲巴打
所以睇個秤擺邊

如果真係對呢方面有興趣

想自己diy

就問下啲巴打意見

或者直接開post問

唔好意思 我淨係識幫自己diy
https://youtu.be/j9JEc8xe-bU

破左處,屌左人生第一隻hot toys
其實本身都幾有興趣學上色
不過已經學緊幾樣野,再學多樣驚時間分配唔到變左周身刀無張利
想個道尼個坑門檻會唔會好高,新手會唔會整出黎既完全唔見得人
自己鍾意既模如果可以自己參與上埋色既話,成件事同用幾千蚊買番黎係好唔同
上色可以過隔離砌模型post爬下文

利申:我都係準備入坑砌,訂咗3隻
顏料我諗住上ym studio買,佢啲油都幾齊
工具等緊amazon送,有啲就模型工具舖買
我自學玩左十幾年(唔係連續玩)
初玩噴囡最難係無足入手,因為香港比較少人玩,同埋要有一定模型底
先係set件對新手都有難道
上色我都係自己試多,最多上網睇下d人
再自己諗下
慢慢就有自己一套上色風格
新手一開始練習係咪都係直接搵白模練架
我驚未玩熟會唔會浪費左個模
gk 有個好處洗極都唔爛,唔同高達d膠咁脆

新手睇下模型基本功,gk基本要做咩
洗極唔爛係咪即係話噴色炒左都可以洗走佢重做
係既話真係可以放心去慢慢練
但其實我對高達模型無太大興趣,但係咪都係最好係高達模型開始入門先?坦克模型又得唔得?
你做下資料收集先,睇下d 上網以前舊post, YouTube呢d先
軍事模型又唔同砌囡,我唔識答你
Thanks ching
我繼續爬下文先
d工具都幾多,要入坑都幾煩
吸左啲高手黎幫我解答
初學者砌囡黎講
除左唔好揀d太複雜太多色既黎砌之外
重有冇咩要留意?
工具反而唔太擔心
平時其他興趣用得重多錢
都無咩好注意

都預左撞板先
雖然係預左撞板
但係都唔想撞得咁甘

有冇人有留意咩事
如果想入隻蟲柱/戀柱既雕,大家推薦邊隻
見上面講話魔方d涂裝一般
暫時觀望就TNT穩 要平就簡刻 你當TNT係簡刻高配版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞