相信有唔少人對GK有興趣,但一知半解,到底有無版權?入黎話你知

1001 回覆
65 Like 31 Dislike
明了 頭先睇多次第一頁原來1280係翻模個個工作室,樓主
所有冇商標嘅gk 都唔好買 佢地係翻版野

你買只會助長支那廠商

打壓創作自由
有商標都可以係大陸野
集美 精靈社 鐵風箏個d咩黎
有商標 最少作者都有分到錢
你冇商標 翻版野 幫襯等於助長大陸老翻歪風

mic 你跟本避唔到 所有fig都mic嫁啦
香港地應該四千頭

見閒魚間中有啲三千零人仔
咁你會唔會去鬧爆cm?都係無版權 作者唔會收副錢 而且亦有大量大陸畫參加 仲要有好多同人作者都係搵大陸印野

無權版既野未必=翻版 玩得acg就要接受呢個灰色地帶
魔方有啲保證

之前開過隻不死鳥

拍埋T社艾斯隔離都唔會差好遠

所有冇商標嘅gk 都唔好買 佢地係翻版野

你買只會助長支那廠商

打壓創作自由
有商標都可以係大陸野
集美 精靈社 鐵風箏個d咩黎
有商標 最少作者都有分到錢
你冇商標 翻版野 幫襯等於助長大陸老翻歪風

mic 你跟本避唔到 所有fig都mic嫁啦
咁你會唔會去鬧爆cm?都係無版權 作者唔會收錢 而且亦有大量大陸畫參加 仲要有好多同人作者都係搵大陸印野

無權版既野未必=翻版 玩得acg就要接受呢個灰色地帶
漫畫唔同 gk
漫畫平 官方可以當睇唔到

fig gk 貴 官方亦唔批准 所有wf gk 都係有商標
都係個句

有呢個諗法係好,我都相當欣賞

不過始終唔係個個都負擔到版權野個價錢

另外仲要保留埋啲盒先保值先大獲

當然我都建議大家玩版權野

玩完就返唔到轉頭

我呢排睇緊美漫版權野

真係貴得誇張

仲要一套幾隻咁出無底深淵
其實係

起碼買返版權野 無咁容易中伏

當然唔否認有啲無版權嘅都做得靚

但我而家都主打版權物

有幸開第二個post的話我都會係第一頁改少少

建議大家注重埋版權同埋盡量唔好買翻模毒自己
同人漫平但大量供應 gk貴但得百幾300隻

仲要cm唔係淨賣漫畫 掛布 袋等等商品已經出現 淨係覺得賣緊得幾頁既本子已經係咸豐年代既思維

如果覺得同人係平賺唔到錢 你可以對比下每年2次cm賺左幾多億然後同正版野相比下

都仲未計cm以外都有各類中小型同人活動 然後又有密瓜虎穴等等2次販售
精靈社女帝已經伏到人應一應了⋯
點解本子得商品唔得主要係因為本子唔會瓜分左版權持有人市場
就算本子再賺多都好 呢啲錢本身都唔會落左牌權人果度(eg 18+本)但商品(膠& other) 呢啲係本身版權方可以賺到錢既item 同人出就變左同有版權既爭市場
而且本子本身定價都係為左收回印刷成本(suppose 要係咁講)只不過去到依家由同好交流演變成一種產業咁啫
我係FB徵緊 有人同我講仲可以訂佢又話唔係翻模
唔識用加密
根本 官方唔諗住出例如r18 漫畫 咪隻眼開比你賣
fig gk直接影響收入
你知唔知1隻fig 個ip可以分到4成左右

人地方便你 你就當隨便
gk本身同pvc 景品 無沖突

gk大勢已經係1:4 同 戰鬥場景女既就可脫 呢幾樣都係空間殺手同高價位既定位 又或者滿足紳士慾望 做細細隻個類本身好多都係復製其他工室既大隻版又或者版權雕既物品 唔列呢咋真老翻為討論空間

相反你pvc 景品就係親民價比隻20cm左右唔會太晒位既完成品本身就有佢既市場

個個都好似iron man有咁大間屋咁多空間咁有錢咁緊係無版權gk既威脅大 實情就好多人都好似可悲既香港人咁 買隻廿零cm左右既PVC 景品都要左諗右諗

再者 本身gk係有刺激官方pvc 景品品質既作用 最明顯既例子你可以望到海賊王pop廠出得越黎越高質 已經係貼近同價位既雕像細節
第一點gk都係同樣 大量女性有可脫 聖鬥士都變性鬥士

1隻fig IP分4成都好 本身作品佢最賺錢既地方就唔係靠fig 而係其他周邊或者遊戲合作 再唔係直接自已出手遊撈水

你睇下eva本身靠賣板權比fig以外賺幾多?
唔講咁大 近期少少七大罪淨靠手遊都賺到fat fat
本身gk 得班上色模型友,業餘原型師玩市場好細

不過時代進步有數碼雕刻同3d printer 就比大陸係咁做大左其實唔只大陸,仲有好多外國都有,只係大陸出得密d

同意gk 同pvc無利益沖突

唔理有無版權,跟本上gk要就返pvc 市場,唔可以撞款

撞款,跟本上市場唔會有人買gk
同埋港人買收藏品9成會考慮第二手價格先,見fb就知

有幾多個真收藏家
所以先有香港買gk要諗真d既言論

咩界別都有炒家 唔淨只係收藏品 香港人最鐘意既炒股炒樓同炒iphone已經係活生生既例子
Sor

呢啲唔入流嘅我唔記得咗佢都有版權

見官圖已經唔開胃

我推介都係原文講個幾間

而家美漫就睇緊p1s and xm and sideshow

隻xm batman shogun真係丁到出血
仲話可以訂真係九成翻

都出左貨咁耐

漫畫唔同 gk
漫畫平 官方可以當睇唔到

fig gk 貴 官方亦唔批准 所有wf gk 都係有商標
同人漫平但大量供應 gk貴但得百幾300隻

仲要cm唔係淨賣漫畫 掛布 袋等等商品已經出現 淨係覺得賣緊得幾頁既本子已經係咸豐年代既思維

如果覺得同人係平賺唔到錢 你可以對比下每年2次cm賺左幾多億然後同正版野相比下

都仲未計cm以外都有各類中小型同人活動 然後又有密瓜虎穴等等2次販售
點解本子得商品唔得主要係因為本子唔會瓜分左版權持有人市場
就算本子再賺多都好 呢啲錢本身都唔會落左牌權人果度(eg 18+本)但商品(膠& other) 呢啲係本身版權方可以賺到錢既item 同人出就變左同有版權既爭市場
gk本身同pvc 景品 無沖突

gk大勢已經係1:4 同 戰鬥場景女既就可脫 呢幾樣都係空間殺手同高價位既定位 又或者滿足紳士慾望 做細細隻個類本身好多都係復製其他工室既大隻版又或者版權雕既物品 唔列呢咋真老翻為討論空間

相反你pvc 景品就係親民價比隻20cm左右唔會太晒位既完成品本身就有佢既市場

個個都好似iron man有咁大間屋咁多空間咁有錢咁緊係無版權gk既威脅大 實情就好多人都好似可悲既香港人咁 買隻廿零cm左右既PVC 景品都要左諗右諗

再者 本身gk係有刺激官方pvc 景品品質既作用 最明顯既例子你可以望到海賊王pop廠出得越黎越高質 已經係貼近同價位既雕像細節

呢點好重要

比垃圾bandai知佢唔係獨市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞