相信有唔少人對GK有興趣,但一知半解,到底有無版權?入黎話你知

1001 回覆
65 Like 31 Dislike
一黎就植入式廣告先多多包函

最近入手Tsume - 無限

https://youtu.be/IwbadP9Lqy0

早排為左抗疫,對住海關話要買龍珠野都大聲左

相信香港地好多人都對GK一知半解,

到底有無版權?

其實有好多工作室都有開訂同搵廠整GK賣。

個啲係無版權,質素就要視乎工作室。

有版權既唔算多,因為就算同一套漫畫版權都有細分,同埋要不斷續約,而且價錢不非。

另外要小心,有啲工作室專做翻模

例如古羅、Tf toys

咩叫翻模?

就係將啲有版權/炒起左既款,照炒照做多批黎賣,但價錢平一半甚至1/3。

簡單黎講即係A貨。質素就見人見智,但有啲的確幾可亂真

有啲人會睇唔起翻模;有啲人會認為自己收藏無乜所謂。

即係你想買隻撈,但又覺得貴,最後買隻A貨。

有無問題就視乎你自己價值觀。

-

龍珠有版權既工作室暫時有TSUME、開天、RYU。

Tsume - 我暫時仲差隻布洛尼未到貨,
另外T社仲有海賊王、星矢、死神、妖精尾巴、足球小將等等既版權

開天暫時開訂整左一款但未出貨;

RYU暫時得部分官圖,未開訂。

順帶一提海賊王既有TSUME、開天、鐵風箏、UA(未有版權前名稱為UC)、集美(未有版權前名稱為黑珍珠)

-

UA同集美就係因為未有版權前,啲造工出色同肯出錢買版權,所以就算無版權個啲工作室亦都會有出色既GK作品。

我舊片有uc白胡子、黑珍珠雷神。

-

當然有好多新工作室官圖同實物差天共地,甚至出貨後/未出貨就走數,所以師兄們落訂前最好睇下間工作室之前既作品同評價如何。

-

我亦都聽過好多師兄話GK不外如是,原來佢地係睇完信和用膠盒包裝既大膠「GK」,其實個啲完全唔係GK,最多叫「假景品」。

-

不過而家多左啲公仔機,SHOW返啲真GK出黎,相信有見過既師兄都會睇得出有名既工作室同真既GK真係靚到一個點。

歡迎各位對GK有興趣既師兄交流下。
識答既一定答

-

當然亦都可以訂閱我既CHANNEL,我會KEEP住開箱分享(景品一番賞都會有,但相對少好多了,因為玩左GK之後,一黎土地問題,二黎對景品睇唔上眼)
more
呀哥 gk唔係未上色嫁咩
無版權暫時覺得呢隻Mrc 1/4龍拳最靚

有版權除左期待緊T社隻布仔外,呢隻納茲我都有訂

一玩就返唔到轉頭

不過啲盒先麻煩,又唔掉得
Gk 係統稱黎,

一般開訂時都係彩色官方圖/3D打印白模/有一個製成品

開訂後再睇反應,有機會改造型/細節位

當然你自己手製都可以稱之為GK

GK 即是Garage Kit(車庫套件)的縮寫,因早年歐美模型玩家,大多在家中車庫生產製造翻模,所以GK通常是指 少量生產的模型套件. GK套件是無法大批量產的模型,因為一個模具灌裝十幾套就會廢掉,翻模用的樹脂以cast為主,cast原料昂貴.但質地細緻 容易切削跟打磨。
一般白模都需要買家自己動手打磨、整修、上補土、拼裝、上色等操作。雖然GK對玩家的設備、手藝和時間要求遠大於一般模型製作,但這正是玩 GK 的魅力所在。
巴打隻M達正廠好似炒到好貴 但真心好撚型
想問下有冇邊間廠嘅m達翻模做得唔錯? 同價錢大約幾多?
https://youtu.be/q70omP89o2k

呢隻堅正,我本身對比達無乜愛都覺得好靚

賣完都係買返

Er..如果真係講翻,我提過個兩間都係比較出名同有啲保證

而家買大概二千蚊到,早半年前好似見人賣千五定二千

但翻模真係無乜二手市場

正模都係早一個月到見fb有人賣8500都無人問津

大陸啲人炒到一萬人仔以上

歐洲啲人都賣緊1千歐左右

Anyway

始終翻模以道德撚黎講,抄人地比咁多錢買既版權,仲要係假野,值唔值得買真係見人見智

同埋以健康黎講,個價咁低,啲料都唔方好,所以入翻模前要諗清楚,除非間屋好大或者唔係擺房

真假主要分別:
香港果個專業GK是真定假?
香港最大就係專業gk、龍珠gk-toys、香港gk呢三個代理

我有幫頭兩間拍過片

專業gk:
https://youtu.be/xqJgv1XY6TA
係葵芳有展示室,有興趣可以望下,展示室除左龍珠完全無之外都玩得好雜下,海賊王為主,亦有狐忍、灌籃、寵物小精靈等
———
龍珠gk-toys:
https://youtu.be/mq91s_dR7Ac

佢主打龍珠gk and 景品一番賞起家,而家都開始多左開訂其他,老細自己玩啲野都多,展示室有龍珠、拉打、ht等

P.s 佢搬緊去一間更大既展示室,都係觀塘,更加近地鐵站,地點未正式公佈。
———
另外香港gk好似都有間展示室係旺角
之前搵左沙津賣廣告,但我同佢地零交流,
所以唔算太清楚。
撐你手足
明明細個果時叫首辦,依家改咗叫gk
屋企要有咁上下大先買得過
蟻王正價幾錢 想到時屌現貨 唔知會貴幾多
另外想問零組個5隻有冇講係咩
近排入坑 訂左蝴蝶忍 btw巴打你會唔會掉箱
Maybe 又潛移默化支那化左

外國都係叫resin statue
所以我都係擺一排就賣咁啲換啲新野

唔係自己住真係擺唔到咁多

我而家擺哂係房
當時好似成7千幾港幣

係香港個價應該唔會差好遠

零組無留意開
呢排多左鬼滅都見唔少巴打入左坑

我自己就唔會掉既

一黎掉左,賣會平好多同難賣

二黎唔賣都好,萬一搬屋,你無盒都唔知點搬
學到野
原來咁多無版權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞