考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
本身已經係地底泥,who cares
直接開返中七 利用全港中學資源教year one咪得囉 第二年上返Year 2 嘅 HD Asso 或者本科 咁簡單
班高官收咁多錢乜撚都做唔到
其實咪同而家社會一樣
【抗疫兼抗暴政】行動post: 不如恢復十點和你嗌?
https://lih.kg/1956598
成績好嘅學生基本唔會理延遲定取消
我見好多Band 1學校都開放俾學生入去溫書
而我見到返學校嘅人都唔少
反而成績差嘅人,一個月前喺度叫春延期,到依家又驚取消要用學校成績報JUPAS
一場考試即使未開考都見到高低
我勸今屆考生真係認真溫書好過
最後係點
至少自己盡咗應盡嘅力

利申:教育界老人一個
呀姐我當年讀Econ最憎張五常
除咗Econ
其他AL都比CE升咗兩個Grade
佢地邊有話遲開學
至少英國唔係
邊有咁多資源見曬啲學生?用咩做screening?
校內 中四 predict 21 中六 predict 27 DSE 32
岩呀
某一間asso入面嘅學生有8成都係黎自傳統名校或者地區名校
用學校成績去評估既,
band 3學校肯定好多人入到u,
本身份卷淺,出貓無人理甚至阿sir比埋答案你背
同意,中學教育完全晒時間又無謂
完全同意!
大佬我做律師做乜要phy chem bio 攞A?多鳩餘
最難梗係理科啲Phy chem bio la出名死三角
唔知呀~~~All difficult
我估啫

咁肯定?9月佢地搞得掂?
咁依家佢城dse唔洗考語文咩
*地
全屆repeat咪又學DSE AL換屆個年咁

將2屆人堆埋一堆 迫死班學生
呢個世界係咁架啦
其實而家越嚟越少人考dse,就算兩屆嘅人爭一屆嘅大學學位都唔係好competitive
就係啲老屎忽出嚟支持兩屆一齊考嘅時候
依家少咗人出世 做咩要同你兩屆一齊考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞