考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
9成都係呢個OPTION
一路拖住拖住仲難搞
全部留一年,或者淨係考英數
咪撚取消啊,我今年考
人地就係用咗兩年考 進步一定有

用前一年成績咪勁低
我英文dse得4,工程fyp gold award
根本無直接關係

樓主一早放咗source啦
盲毛
數唔垃圾
但dse數連埋m1m2真係垃圾
加埋都只係得ce多少少既程度
相當於大學basic course頭幾個week既程度
d prof年年都好頭痕點解班人咩都唔識都上到大學
p.s. math major
唔會啦,如果校內評估係得嘅,咁下年都可以繼續係咁,dse摺得。照計一定係全世界repeat
哇好叻叻
依個問題以前講咗好耐係支共陰謀,已成定局
pin la 屌
每年連登都有人話校內試無用
如果今次真係用校內成績project,多得連登仔唔少

校內成績project公開試分數究竟係點
首先考評局會搵返每間學校上年/幾年內的DSE成績
然後先project,所以唔存在band3考第一就發達
反而band3 學生先大鑊,如果之前幾屆都考得好差
今屆學生有幾個讀得唔錯,最後project 出來的分數都會好差。
係咪今年3歲唔比讀幼稚園
俾讀幼稚園咪有4級
班房點算
你話on9又無理據
畀埋例子你又冷嘲熱諷
唔係個個人都有嗰科嘅知識,考生都答唔到嗰科深入嘅問題,例如psycho,最尾都係問一啲general嘅問題,例如馬斯洛需求層次,最尾都係好似通識咁吹水答,但實際psycho有大量terminology,吹水叻都唔代表讀得掂
文科已經算好,理科面試更加難做到
全香港中六以下留班
唔係叫大學自已攪入學考試,想讀醫既去考醫學院既試。想讀engine既去考engine school 既試
係咪一定要咁撚極端
一係好好一係好撚差差到連google translate完都唔明呀
咁樣真係討論唔到
Ching good luck
本身都諗住quit U,好彩睇定啲先
用去年DSE嘅成績,分配每間中學得到的大學學額,學校用校內成績決定佢哋得到既學額如何分配給自己的學生。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞