考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
IB。。唉 根本就係有錢人玩撚哂
咁你就過份左d,
名校女人比例較多,
加上男仔腦部發育比較慢, 好多中學先懂事,
發力讀書
我咪講緊中中上到大學都可以屌打英中
其他科唔敢講,但英文科中中一定輸哂俾英中。 中中既band2 拎英文3等可能得3成左右
大學讀多一年其實只係多左兩個sem大約26個week既時間
完全唔夠cover返ce同al
再加上教育局變左dse之後都仲係keep住瘋狂cut數學同m1m2個課程,根本係想玩死9成以上想讀數學相關科目既人
我識人直接停學一年
全民repeat 一年啦,上半年已經有兩個星期停課攪到考試取消,下半年連個mock都冇埋,用校內成績根本唔公平!
大學自己再搞入學試
唔認同
你考得入去 唔代表你畢到業
而且好多人中學讀唔掂上到去過3爆4 好多依類人

大把垃圾考完個dse入到去爛grade 上莊尻玩
完全無心向學曬左個位

高分制既想法係時候改變下
點解仲有人拎難唔難去判斷一個人既能力
香港既教育就係唔撚實用
搞到香港只係堆考試機器
出到社會就變垃圾on99咁
返工真係見好多高分低能
依家講梗個遊戲規則 你做乜 中文閲讀?上文下理? 唔好斷章取義
就係咁現實 成績差搵工screening都過唔到 理得你係咪曉飛
可以出到穩定成績既只限名校
我母校就算BAND1都可以大好大壞啦
勁起上黎一堆人讀醫,癈起上黎可能只係BAND2頭BAND1尾既水平
咁搞真係唔得
就係呢套思想,先害到香港今日咁樣
連口罩都整唔到
其實香港讀讀埋埋,完全唔知有乜用
廢左呢套遊戲規則佢囉
反正所有人玩唔落去
專才係有用
不過呢度講既專才唔係中學科目專才
其實講來講去,不如政府賣大包
全數收哂入大學讀
讀唔掂就叫佢走算啦

同西方一樣,大量取錄,大量淘汰
我覺得一般科英文有3已經夠
中文可以唔洗理,因為無用
想讀工程既,數學一定要夠好,最好寫過程式

就係咁
其實香港搵工
除非你做金融業,MT個類神工
否則你個學歷無你諗得咁重要
你事但一間好既大學畢業
有一定既skill就OK

(好工已被圍內人做哂/大陸人做哂)
TOEFL iBT
另有AP
中學教哂你所有野先叫有用
仲使你入大學再學過?
人地原本既目標係利用一個制度去搵一班最有機會跟得上同學得識大學內容既人,以免社會資源既浪費
果D科係咪垃圾都唔重要
但中文通識年年搬龍門無範圍,無人知佢做咩9先係問題
現今社會資源咁多
大學可以開多d都無所謂
讀唔掂就叫佢走就是
其實都可以
不過用哂全間學校D人會易左出貓
應該做唔到每間房都擺EXAMINER
可能要比個權EAA強制搜身
但咁樣增加身體接觸違反防疫原意
又或者EAA提供埋考試用具
今年考既就門口先CHECK完身份再空手行入去
身分證明文件用袋同獨立佢入番好
LISTENING呢D麻煩野就取消算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞