考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
諗起中四嗰陣我嗰個中文阿sir改作文鬆到痴線,平均70-80分
最尾中文全級頭40名有30個都係我嗰班
命仔緊要想像唔到學校爆
原來可以咁樣幫還押手足
https://lih.kg/1954173
其實英美啲大學都遲開學啦 香港遲有乜所謂
totally agger
你前設係佢哋中六成績=中一入學成績
但係好多band2 band3最尾入咗三大,亦都大把band1地底泥
如果搵你做教育局局長,肯定食得屎
唔好睇死人地先 總有一堆係好用功想考入大學
反正今年都冇學過嘢咁濟,留多年差唔多啦。係retaker慘啲,強制留多年
全民repeat下年考好似係最公平嘅方法?
用校內成績真心唔fair
如過係咁會計埋banding 排,好似中學呈分試咁
不過一定冇DSE咁公平,因為有啲人可能校內hea考...所以應該唔會咁計吧
根本中、數、通識呢幾科垃圾就唔應該出現
其他electives咪用department既written 同 interview 代替
全體中六學生
讀大學foundation course 咪得
跟住用online test + 寫essay
夠gpa咪再升去唔同u讀咪得
比班中六讀一年foundation好過啦
Thx
本身dse 就唔公平架啦有乜所謂
BBA 無你想像中咁叻㗎,GB 先至勁㗎咋

利申: BBA 畢業
效率問題
幾萬個中學畢業生,最有效率同能夠量化嘅就係考試
好多u 大把common core要比第一年嘅人讀
未撚讀過u?
諗起我當年校內鳩考睇下會拎咩成績
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞