考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
在家考試
考多年啫唔使排ifc嘅
咁真係無用呀麻張中學畢業證書係廢嘅
碟菜難食
你會唔會話: 反正菜又難食屎又難食 你食屎有乜所謂 咁樣?
唔肯都冇辦法,大學除咗配合,都做唔到啲咩
唔好話面試 直接大學考試都得啦
你想入Engine就比份數+Phy+英文卷你
總之出到份卷係最基本dse內容就得(最好就返中文讀嘅人)
反正大學咁多場地都可以減好多人群聚集
同埋分開每科考又可以分多幾日
g持
一係變返做中學讀7年
你個姓XYZ頭就入大學
C W A就入self finance program
政府終須有機會架空香港人
一兩個 但其餘走哂去做黑警呢
咁但係間大學評分準則唔同 啲中學中4-中6教咩
終於有返啲正常嘢睇
簡單啦 好似oxbridge 咁直接搞入校試
咁梗係
不過好慘
無錯
起碼將個波推翻落學生身上
唔洗教育局負責哂d 學生命運咁
一開始唔肯封關呀嗱
先報學校 再考試
或者每間學校嘅學院合作
其實咁樣同考dse一樣
只不過係考少啲相對無咁重要嘅卷
同埋由大學負責
alevel點同
alevel係要考多試
foundation係計credit
學生勤力又爆credit又爆gpa咪任佢揀讀咩u咩programme
個人睇法 大家一齊討論

DSE 下年先開考 確保今年中六生課程進度同平常一樣
講真 佢哋今年都無點上過堂 下年開考對佢哋都有著數
同時 亦相對公平
因為對比起歷年考生 佢哋課時少好多 補返課時 問題何在?

中一至中五 小學 幼稚園可跟以下

每級首25%可繼續升班
接下來35%則建議其家長其子女留級重讀 如果仍希望升班 則需要通過一個特定考試 如通過則可升班 如未能通過則留級處理 沒有罰則

最後的40%則強制留級 但分別在於 家長也可提出其子女應考特定考試 如果通過 則可升班 但是未能通過的話 則需收取特定考試費並且留級處理

Remark: 此考試費是希望家長深思熟慮其子女是否確實有能力升班 才決定應考特定考試 並不希望隨便報名特定考試 以減輕考試行政壓力

一定有人會問 Band1 同Band3 點同呀 Band3整體成績都低啲啦 咁都照直升?

呢樣係無可否認既 但係留意返一件事 每間學校都有特定留級名額 好大可能現時制度上 Band1留級學生會比band3升班學生嘅成績好 所以 制度上係無衝突的
反正高官子女都無英國a level考
不如要大家陪葬
咁點樣決定邊啲學生去邊間u讀第一年
啱 Band 1 有啲卷仲難過dse 唔通叫佢去掃街咩
返返去六七十年代,或者日本咁,由大學搞入學試🤓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞