考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
岩啊 上到大學全部英文教學....
一係就大學自己搞入學考試就算,呢樣野最公平....

即係澳門既做法,大學開學日期要10月2日先開學,1月考試。
全民轉考Online open book MC得唔得
限時login入去考, 每題限時, 唔比review改answer
鬥請槍, 鬥Ctrl+F lol

都起碼fair D

冇電腦冇上網咪提供少量Exam Center lol

依家大把oversea IT野係咁考ga la
傻架咩,year 1 syllabus已經比大學教授屌話太淺...

再整個foundation course 班教授分分鐘罷教
作為香港人,一生點都要經歷一次公開試
唔通全部推哂全部中六生上大學,再由大學1年級期末加個考試踢走d人咩
咁不如名門望族先入到大學
窮人小學畢業就要返工
好慘...
咁海外升學個班點算
咁樣後門狗張cert會唔會仲高認證過中學SBA
改做 sem 2 入學
或者直情一年搞兩次dse, 唔駛一次定生死
呢個我buy
轉哂考mc 屋企做,最多開多個camp影住全場
但基本上冇咁上下成績都唔洗考慮ivy league
不如取消dse 然後全民asso 讀到嘅就上U
唔得嘅就走啦
Cls,先唔講band3係咪真係入到大學。但有啲人本身係入到band1,但想輕鬆啲最後揀band2。如果真係跟你咁做,又會搞到啲有實力嘅冇u讀。不如全世界band1入撚晒u,有淨先派埋band2喇
pin番
唔係整個MC考試paltform都要成個月掛, 香港政府D IT咁垃圾ga咩?
OGCIO呢? 創科呢?
I mean係個組織有講過呢個方案
可能只係中學生嘅意願
但仍有其代表價值
香港學生真係好慘 non jupas嗰啲好似交曬mock result 出曬offer
其實縮短日數 儘快考哂先係明智
因為睇依家情況分分鐘搞到下年 咁唔通下年又取消 延遲?
根本係早考早著
我間母校考Mock 考到一半就放新年假
剩低既就係咁被迫取消
咁只係9成9 band 3係中中
而傳統名校係10成係英中
Overall咁睇就緊係英中係所有方面都有優勢
但你用同級band2 嘅中中同英中比較就會望到分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞