考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
印象中 想考入日本啲名牌大學
係要考佢地搞嘅考試

不過日本本身又好似有公開試呢樣野
有幾大撚把讀band3 9成人dse10分都冇
你講大撚把係多過9成人入三大?
咁樣好好多 公開試考埋啲垃圾嘢
又唔好講到咁死,識唔少人英文差一樣入到u讀得好好
原來四月七日就到期。選管會就優先老人家投票同限制點票人數 作公眾諮詢。
https://lih.kg/1954841
想當年band1中學考top50 學校predict都一定入硬大學 最後去咗讀asso
唔係大撚把既
但都識有唔少band2/3入到大學
仲要唔係負碌,都有25分以上,如果剝削佢地考試既機會,影響佢地一生,真係好慘
都話online course
由8大聯校砌
溫咗成年用翻舊年成績
Band2都算 band3考到25分已經萬中無一
人地都讀左3年你叫人點突然2個月入面適應
上到去大把中中學生屌打英中
呢個係考生既後備方案
全部defer一年囉
再唔係呢屆所有學生改做年尾升班.
年頭緊接開學
中間取消所有假期
我只話夠用就得,對理科嚟講英文拎3-4已經有能力讀到大學課程,好多gpa高嘅理科生英文都唔係話好好
點解公開試已經係相對最公平,係因為可以睇到學生有冇能力同時兼顧到唔同種類嘅科目
當然dse成績都唔可以100%睇到佢嘅大學成績,只係咁多種方法入面最穩陣
下年考嘅人double左 但大學學位一樣咁少
識band2尾既27-8分,band3既都有入到大學,甚至係三大既。的確係少,但唔係冇啊嘛,佢地都有付出過努力,突然咩都冇曬,話要跟你學校banding &舊年成績黎比分,呢個決定係會影響人地一世。我寧願佢地推遲少少入學,都唔好取消曬個考試。
大把英文勁但其他科勁垃圾
特別係啲高產家庭仔女
由細到大有工人姐姐/律師媽媽同佢講英文
但都係無天資
延期考啦
校內成績完全冇參考性可言
校內考試不嬲都拎黎試題型, 試marking用
如果啲學校出嘅試題同公開試差得遠 啲準考生都廢鬼事準備校內試
Band 3 去當差,直入唔使考
但說話都好考你點樣用理據去反駁人
其實如果文憑試真係取消,我諗已經反映咗整個香港社會好多嘢都唔掂,到時候大家未必再有咁多精力關注這個議題。最起碼而家日日爆30單,唔使好耐成個醫療體系就會崩潰。

教育局嗰班官員、大學教授、中學老師,一定比你哋清楚公開試嘅重要性,但係如果真係要走到取消呢一步,好肯定成個教育界, 甚至乎香港都唔使旨意可以係短期內正常運作。
兩三個都係
唔可以咁就抹殺咗呢啲人嘅努力
人地讀曬書,依家趕deadline趕到食屎,錢又交齊,憑咩叫人留多一年?
台灣僑先部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞