考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
業已畢 理撚得你
全面遲入學一年咪得,本身咁早上咁多學校個d都唔多岩小朋友成長
冇可能啦
呢個玩法好似英國咁 讀醫嘅人要讀曬phy chem bio
好多人淨係得chem或者夾埋bio
好野
以後4歲先入幼稚園
準備俾怪獸家長問題
點解個個都話band3考第一就畀佢做狀元
如果真係要取消嘅話嘅話
eaa一定係睇你學校以前考成點再派grade
eg 一間學校呢幾年chem有2-3個人5**
咁eaa計完出嚟嗰間學校chem嘅頭2-3名咪5**
如此類推

雖然我覺得呢樣嘢冇乜機會發生
老老實實dse數只不過係算術黎,將公式2邊轉下位都搞唔掂,點樣讀其他科目既抽象概念?
依家唔係話要求你攞星喎只做a part,答下mc都已經2
高GPA唔代表讀得好
只係代表識考試 同 香港d U嘅assessment有問題

出黎做嘢 公司唔係請你返黎考試
表達唔到 咪又係食屎
跟住又賴三賴四 話啊邊個無料 只係識吹水邀功上位
實際就係只係識埋頭計數 語文能力唔夠
傳達唔到d重要info 畀 layman clients聽

講到尾就係 連語言&表達 係能力 係「料」的一部分都唔明白

disclaimer: 文理兼修
我諗佢講中學或以下姐不過咁就少收一年year 1,除左asso/hd上嗰啲
冇講到好死
已經留咗1%可能 畀各位的 「識唔少人」江湖傳聞
真,每間學校出卷嘅難度都唔一樣咁樣真係好唔公平
全港劃一retake
唔洗左傾右傾
唔驚
醫學院只收名校application
如果個學生如果俾教畜針對就大鑊
報定dse2021都得
我嗰間冇, 要幾年先至有, 係啲名次非常後嘅學校
屌,本身諗住今年quit u re-jupas, 依家點算好
一個本身扭曲既制度,咪當係撥亂反正
閣下個99%個數講到咁準確係咪做過大型research 得出嚟
直接係conc offer度揀
好似ib al咁
睇interview+pg
ucas玩法
以我當年為例
校內個mock d成績都係柒 班主任都講明咁嘅grading唔會入到大學
最後咪又係入到
校內試真係唔可以做入大學嘅準則
極不公平
啱啊,都真係幾多人校內試9考
利申:我都係
都係嘅
我覺得語文科嘅成績
唔係淨係取決於識唔識講嗰種語言咁簡單
如果識講就考得好 照道理中文科冇人會攞1-4
醫學院可以計埋面試分數同埋在試前培訓學生phy,chem,bio.而家離九月重有五個月,大學既bb班課程都係五個月長度。其實存在可行性,不過再唔做嘢,就用校內mock exam的成績了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞