考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
唔好怕呀 有好多人陪你
温咗今日要温嘅先!
嘉諾撒聖方濟各林鄭個間
上年本地入u率得46%
到時band3嗰啲人全部入曬大學
點解唔照考

而家停晒課

班房無人用

分流啲去班房
咪唔洗逼晒喺hall

坐疏啲

最多推遲開考時間唔洗同打工仔逼返工

改卷又係用電腦scan既
姓yip,多謝你
一堆唔知制度的人亂吹
如果係睇校內成績
講過band3 學生考第一都未必入U

因為個機制唔係咁簡單
抽籤入大學
Queen Elizabeth唔係好勁㗎咩
King’s college係傳統名校啦

講緊新界個d地區名校好多都一堆入三大
因為好多人投訴話聚埋一齊考試會播毒
但其實我都覺得風險無咁大姐 隔開啲考咪得
@ideologisthk - Instagram

佢地有提過下一個新方案:
Part A針對教育體制
Part B針對DSE

Part A:
按原有機制由學校決定學生是否有資格升讀
同時降低重讀門檻 學生應有權向學校申請重讀一年
(由原本只可分配留學位5%升至10-15%)

接受強制補課(美其名係cut學生部份假期)
可能一年學生本身應該要返100日學
就變成返130日咁

同埋強制將開學日期提早 比同學推翻進度
(當然要按疫情發展)

Impact會無咁大

Part B:
教育局理應同香港本地大專院校商討延遲大學Year 1開學日期
例如Year 1只計兩個Sem
Sem 2變 Sem 1
Sem 3變 Sem 2
咁嘅話就可以推遲放榜日期&考試日期
下一屆DSE 應遲2-4星期開考以提供空間給予學校追進度
Xu Yang Zhang 有份
Chui Yeung cheung 無份

Btw, dse加油呀,全港人支持你
唔好講笑,名校都有人唔讀書
但名校個底都好過band 3
識人傳統名校只係full cert 全部2同3
佢係全校最差個個
對比band 3 分分鐘=頭幾個最好既成績
整多屆中7出黎.
好似之前2012 dse同al咁
我間Band3第一名係KongU神科 如果用校內評分 會低估左佢
如果dse推遲喺遲到幾時?疫情無了情,冇可能一直拖拖拖到下世紀...
我就係Band3入大學嗰個 你依啲人淨係識睇死人地
我個間就係Band3 考得最差嘅同學做倉佬 但一樣係黃 我就係入大學 唔該唔好睇死Band3
慘啦 每次講親依啲我依啲入大學嘅Band3仔一定比人睇死
不如2020年呢一屆同2021年一齊考就算啦

其他就照升上去,唔理得佢地咁多...

真係無法子搞考試,你根本都控制唔到個人流發展,又無得好似大學咁網上考試....

直頭2021年考好過
歐洲真係咁做
人人有份,公平,永不落空
傻架咩,我估考試局有機會取消今年考試,等到2021年兩屆一齊考就算

根本無可能比到佢地考...
哇 而家美國直頭取消埋公開考試....

根本搞唔店...

個疫情嚴重到搞成幾年先會完,真係陰公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞