考評局研究取消考試後備方案

546 回覆
457 Like 18 Dislike
有得online interview 架嘛
+1
希望jupas 可以postpone late application 嗰deadline,令我地有時間睇定啲嗰情況
Re jupas有影響嘅咩
校本評核真係好唔準
有,re-jupas一定要quit左u先可以報,如果今年計校內成績,之前個啲大學收生成績就完全參考唔到
得英文有用?
樓上應該自己係band 3 考唔到入U
自動default 左全部 band3 仔都考唔到
有冇用過數我唔知
有用過中、通識就一撚定
同埋好大因素係如果間學校屈機嘅
個個都勁 咁你爭少少已經拉curve拉到個grade低左
但你出去考可能係會高過校內一個grade
咁最後只會係本身有take phy chem bio入曬medic
如果係讀本身中學冇嘅嘢 有個foundation都係有好大優勢
有啲地區名校都有一半入三大
有啲傳統名校有一半入唔到八大
唔會掛
首先計校內成績嘅機會好細
其次係就算佢睇校內成績,都唔會話唔認受往年dse成績
梗係用學校自己往績拉curve
除非話突然之間今屆啲學生係天選之人
上年5個5**今年有20個咁冇得講啦
有乜撚嘢傳統名校係咁
rejupas 但係quit咗u
冇辦法
我準備quit u, 但依家咁樣都唔知quit唔quit好
《消失的2020》
香港係要通材 只係講包裝
所以先要presentable
要講到好吸引又要易明
所以語文先咁demanding

但係內在知識先係最重要
你讀得唔好 又點會有料考得好?

一個發展好嘅社會係要專材先有用
語文唔需要咁demanding
講得唔好冇人care 因為大部分專才都係圍內去研討
鍾意去同laymen 發表嘅咪由佢地去直白咁講囉
如果一個人連成績都冇
反映咗佢地根本冇由一個laymen 變專家嘅過程
完全冇料 冇內容嘅時候 你所講嘢又點說服人?

再者香港laymen 唔了解係某程度上佢地科普文史哲理水平太差
講完佢地唔係要明唔明咁簡單 要佢地本身有能力去批判
唔好啦下年如無意外係最少人嘅一屆
f6仲有讀多f5一年
利申f5
點解想quit先
好多人retake+rejupas,就咁rejupas都係入返啲分數相近嘅科
係咁既環境,盡善盡美無可能,唯一可以就係保住大部分人才

日校考生:4萬幾
jupas學位:2萬幾個
直接分俾全部band 1,同部份band 2

至於其他人,咪玩啦,咁既時勢,邊得閒理佢地
當初填錯jupas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞