網絡小說集中討論區<14>建議支持香港/台灣小說網

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
點解全部都用三重加密

加完都係冇分別
循例做完咪算
雖然四重先有用
見到三層框好閃啦
呢度咁少人 點都睇過下
烏賊d書太跳tone,唔睇到完大部分都唔會知d劇透講乜

我睇完頭三部就棄左書,除左d人名知邊個之外其他都睇唔明講緊乜
大陸小說無論咩野題材, 或多或少都係咁, 主要原因我諗
1.政治正確, 你唔咁寫分分被禁
2.作者本身思維就係咁
3.你唔咁寫, 吸引唔到大陸人睇, 你試下寫本美國日本強大, 中國弱勢既書, 睇下會唔會比人屌到飛起, 你本野分分鐘連書架都上唔到
以前唔係咁架,百花齊放,香蕉成名作《隱殺》入面支那係垃圾,d高手係晒日本同歐洲,主角都係日本訓練出黎,支那政府成日搞屎棍結果比主角撚狗,日本果邊派幾個殺手已經搞到支那雞毛鴨血要搵主角幫手,今時今日一定寫唔返呢d劇情

隱殺天下第一
確定係大陸作者?
憤怒的香蕉,而家係起點寫緊《贅婿》果個
牧神記
《隱殺》入面,呢d情節無可能再見到了
如果係虛構既城市,咩a市高官,而家係咪應該都唔得了
依家咁寫一定up唔到
就算up到 第二日應該作者全家死晒 然後本書太監
其實佢贅婿都一樣要符合大陸而家環境先寫到落去,特別係而家,根本黑旗就係共軍起家那段時期,贅婿都係殺皇帝前面既故事好睇,特別係江寧時期
以前真係百花齊放
重生去美國做大企業打中國又有
都市黑道/兵王文殺狗官又有
都市修真自己起個國家小島/唔加入政府或者反政府又有
睇到佢寫希望霸刀營一人一票選領導人,個刻我以為自己睇錯書
詭秘下一章就最後,啲坑到底填唔填得哂
我諗起「我當上帝那些事兒」依本書

入面既反人類劇情依架一定冇人敢寫
唔係聽編輯講,係跟fans趨向

課長fans先係佢老細
許樂未死?
死撚左
呢個post 會唔會俾人屌劇透
有冇書名睇下

依家大部分公式文睇到悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞