網絡小說集中討論區<14>建議支持香港/台灣小說網

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
但阿蒙suppose再遲就無咩機,只可以趕喺小克未壓抑天尊之前搏多次,再過多陣正常狀態1+1神應該屌打2+0阿蒙
大涅槃文筆好好多
而以個作者做基準,唔少都市其實寫得仲好,比如重生之心動(雖然爛尾),隱殺更加係超出好多
我好鍾意呢個作者寫既校園部分

佢寫既畢業部分真係勾起到當初中學last day個一日

隱殺都好 但個d感情線我覺唔夠真實
睇詭秘最近兩章應該作者諗住走人啦,又往日不再又夢開始的地方,最新果章啲內容又話"最重要的是这里的信徒,而不是这些岛屿,对白银城来说,最重要的是民众,而不是城市",騰訊真係搞屎棍
隱殺感情線d情節好浪漫
層主問 有咩大陸小說係最正中既最正 , 點會推鬥破、鬥羅
爽文黎講係可以 , 真係岩入門睇

西幻 : 惡魔法測(爛尾) , 詭秘之主( steam punk , 克蘇魯) , 歷史的塵埃
紫川(戰爭)
都市 : 隱殺 , 邪氣凜然 (兩個都偏後宮)
東方 : 雪中悍刀行 , 劍來 , 將夜 , 死人經
科幻 : 間客 , 三體 (非網絡小說)
無限: 無限恐怖 (無限流始祖)

以上雖然未必最好睇 , 但一定值得一睇
仲有其他作品就唔一一細說
大涅槃 感情線唔錯

但我覺得商戰係敗北位

如果佢減少五成商戰 ,
再寫多D感情同角色會更好 , 人物就會更 立體同飽滿 , 真可惜 ~
我有一座恐怖屋
作為一個曾經刷左惡魔法則六七次既人,好想知點解話佢爛尾
隱殺世界第一
推一本書比大家 已埋尾 鬧書荒個陣可以頂一個禮拜到 170萬字
叫「創造遊戲世界」 遊戲競技+幻想現實
講個主角整左隻VR MMORPG出黎比人玩
實際係比其他文明入侵同入侵人而地球人係唔知當打機既故事
主體係講遊戲玩家係online game入面既生活同心態
組團打副本 PVP
人物刻劃唔算細緻 但係故事都幾流暢 前段同中期都幾好 唔拖劇情
我差60章就睇晒 但係睇到好似仲有排講咁 我估係爛爛地尾
真正爛尾應該係惡魔法則2,睇完果陣心諗我到底睇左d乜野

成本書係無主旨、無目標、無過程、無結束
劇情走向同讀者預期唔同唔算爛尾既
好似麻枝准寫Charlotte個結局暴走,然後屌翻大家故事唔應該係讀者導向而係作家主導
2好似唔係跳舞寫
佢自己話因為編輯唔比佢寫某d主題所以搞到咁,我就唔信囉
詭秘咁就完左
我屌詭秘完咗
不過之前烏賊講過會寫第二部
但下一本會寫其他題材 之後先寫詭秘第二部
新合約問題

作者唔想寫
詭秘咁樣
令我諗番起當年方想部《卡徒》
方想唔係本本都係咁咩
小克唔敢掂姪女
最尾阿茲克同姪女果段寫得好sad
詭秘咁就完左 睇黎第2部愚者都係訓足全本書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞