網絡小說集中討論區<14>建議支持香港/台灣小說網

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
佢完左上一章定前一章已經講左會年中就完左佢 好似話已經有下一本書既題材
夢入神機一開頭果本?
玄幻果兩套真係岩入門睇睇多一兩年你真係會指住本書黎屌

恐怖如斯x n
如果推薦佢睇阿里布達同妖刀記
會點
你呢度都幾雜下

皇甫奇既 飛升之後
烏賊既 奧術王座
入門初睇冇比較應該冇咩感覺
基本上9成9齊
台灣網黎,仲要有個APP
不過要搵個APK裝先得,鎖左區
認同入門級黎講好好睇, 皇道, 爽文,唔使用腦
睇得好舒服

現在叫我睇, 10年小說已過時,200章內一定放棄左
三十年河東,三十年河西 x n
呢兩本真係入門一流,一個係孤狼轉地圖、一個係團隊打比賽,九成玄幻小說都係呢兩種type,睇完呢兩本以後睇玄幻都可以估到晒劇情點去
爆seed, 拍賣會, 學院, 練藥, 整武器, 紅顏知己, 女主角死, 老師

基本上齊
仲有入副本
隨身老爺爺
13年前直頭一堆佳作糧草級以上
無左卡提諾,官方正版網又404,根本搵唔返

當年反而玄幻小說未開始紅,反而好多大神係度寫都市類
黑社會、政治,想寫乜就寫乜
宜家d書一撞淨網/檢舉就死大綱
入黎擺低兩本覺得「還可以」既同人作,最早係ptt CF版見到有人推薦

我認為呢兩本都無破壞原作人設(大體上)

轉生眼的火影世界,鍾意火影世界觀既可以睇下呢本,最主要係佢唔似其他火影同人作唔敢影響原作主線,中間開始已經改變左好多,唯一缺點係水份高,我認為佢既自圓自說(幫原作世界觀兜)係說服到我,當然都會有D外掛,但影響應該唔大

柯南之我不是蛇精病
主要睇佢吐槽玩梗,比較有趣既設定係主角被誤會係精神病人
如果唔係柯南fans應該會睇唔明入面d笑點,所以我都唔識點打呢篇既推薦拋開原作既吐槽位(or主線),就係睇主角養左條蛇同烏鴉做賞金獵人既主線,設定穿越前就係好勁既傭兵/賞金獵人,穿越係同名既人,原意識體本身有抑郁癥,已經入左精神病院,加上穿越所以被誤會係人格分裂,又因為柯南既時間混亂所以又判斷係 時間感知綜合障礙,主角可以聽到某d動物講野,所以判斷主角幻聽
係咪想搵都市類故有寫感情線個d?
人地成個產業鍊出哂嚟

入行 簽約 訂閱機制 大既市場

寫得出名可以電視劇化 漫畫化 動畫化
Btw 真係冇睇過好睇既感情文喎
其實似70年代 香港武俠小說興盛個年代

不過多啲平台
我覺得係因為都市類感情文取材集中都係日常生活,唔係側重點就變做科幻等等超自然小說
要日常生活得黎寫得好,好講作者本身有咩體驗同筆力
(陋見)
係,但係冇個好睇
文理雙修
重生之大涅槃

兩本試下睇下 同一作者 我覺得佢寫感情線好過其他人 而且主角校園讀書個部分寫得幾好
文理雙修個本好耐之前

個書簡介可能有d趕客 但睇落真係幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞