網絡小說集中討論區<14>建議支持香港/台灣小說網

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
唔係話烏賊筆力差,但有好明顯嘅上限,呢幾章睇到頭痛
我鍾意睇第一序列d文劇多過打鬥
啱啱睇完邪氣凜然
覺得完得太快以為男主會做到全球黑道盟主先完
想問下有冇類似黑道文推介
舊書:升龍道
啱啱開始睇 值唔值得追落去?
我睇到第7卷

其實唔太鐘意作者寫舊日外神依D野

一開始話序列0 係真神 , 之後又話序列之上

咁以後有冇一拳打爆宇宙 序列之之之上?

我覺得作者將世界觀限制係地球會好好多 , 講到宇宙觀吹大咗

同埋好似話寫到第8卷就完?
好難想像可以用1卷 升到序列0 + 舊日+ 10幾年後末日

不過我覺得佛佛之主算係依十年內 上乘作品

每卷內容都算寫得清晰 , 有高低起伏

最重要係配角有存在感, 唔似其他小說 角色npc 化

見到烏賊努力把控每個塔羅會成員戲份 ..
剩係依個位好多小說都比唔上
佢話年中會完 我諗佢老作到咁大但唔會講落去
寫係可以寫克蘇魯 , 不過希望唔好虎頭蛇尾
10個有9.5個大陸網絡小說作者 都係咁
好聽D係虎頭蛇尾 , 唔好聽就爛尾

佛佛之主我比較鐘意佢 寫 steam punk
見到作者有做功課 , 從對話同角色衣食住行方面都感受到濃濃 既維多利亞時代
魔臨幾好睇,唔係升lv個種,有啲將夜既感覺,但冇咁累贅(暫時),深夜書屋作者
個頭幾靚都冇用
下下吹太大handle唔到點頂
已經唔係第一次
作者有能力控制劇情既,但好似話詭秘之主係三部曲,所以而家留下伏線。

睇緊修真四萬年,440章之後變咗好多,好睇左好多
有無啲係完結左既,關於食軟飯既小說
有無巴打追 劍來
你點定義食軟飯先? 男主角唔打得要靠女角打晒?

《放開那個女巫》似係呢隻type
留個名
如果詭秘最後係天尊復活 主角做番秩序2好似合理D
有冇完左嘅克蘇魯系書?
我比較鍾意睇吃鬼的男孩、殺神永生、我的細胞監獄喱啲類型(啫係恐怖的阿肥
巴打有冇咩推薦
唔反了
修四第一大章係普通爽文,之後嘅第二大章至中段係神作,後期就拿捏唔好個節奏,太水太重複,文筆亦太過自娛自樂
詭秘之主一星期內就會完
啱啱睇完修真聊天群, 搞下笑就3千幾章, 時間過得真快
乾淨利落 好事黎
第4支柱個伏筆應該下本先再講了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞