Boris Johnson 佛系抗疫:「英國人要有心理準備,失去摯愛!」

686 回覆
869 Like 39 Dislike
x2。 是其是 非其非
但sars同mers而家都無疫苗
都係等無大爆發就除口罩同正常活動
依家個規模冇得同SARS比
SARS可以斷到傳播鏈
你去死啦屌你老味
唔好畀我搵到你呀
我捉曬你全家去武漢玩herd immunity
Once you get black you never go back. 呢啲情況就要同佢玩民族主義遊戲。問吓佢Are you from African. For me, all black people are come from Africa.
下下討論除咗識屌你仲識啲乜嘢?

你個 Reply 好明顯唔知道英國做緊嘅嘢 Flatten the Curve 同 Herd Immunity 嘅關係. 俾埋document你你都唔睇. 咁其實冇乜好 Argue / Discuss.
( 據我所知 May be I am wrong ) 依家係傾緊70歲以上另外隔離 ( 我覺得有啲好似放棄咗60歲 , 死亡率都有差唔多4% ) , 因為佢哋屬於最高危. 至於點樣做我就唔係太清楚.

原則上佢成個目的係 Flatten Curve, 唔好打爆 NHS, 所謂嘅 Herd Immunity 其實係一個 By Product. 會唔會成功真係冇人知.

Note: 其實連登真係一個唔適合認真討論嘅地方,
**要記住所有嘅推論都係 英國同歐洲嘅大原則, 就係寧願死都唔戴口罩**

而家嘅 epidemiologist, 包括香港嘅 袁國勇, 都係提出 1個論點. 除非你永久封鎖 地區 / 國家, 如果唔係以現時嘅 病毒傳播能力, 係永遠都冇辦法切除傳播鏈.

你要記住呢個係一個 "專家" 嘅假設, ( 讀呢啲文章你唔需要佢認同佢哋嘅觀點, 但係你必須知道同明白佢哋嘅觀點 ) 主要原因係因為 R0 ( 基本傳染數 ) 普遍學者 "認同" 係大個 2. 即係話一個可以傳兩個, 兩個變四個, 幾何級數上升, 加上潛伏期非常之長. 有兩個去到四個禮拜不等. 當初只需要有
500人, 發生傳播 11次.......

500 人, 一個人最少傳兩個, 11次........

呢度係等於1,000,000人!

香港人有幸 ( 又或者正常 ) 選擇戴口罩. 而且因為非常懼怕共產黨, 係好早時期未出現社區爆發已經及時制止. 作為一個同大陸最多來往, 最近, 人口密度最高 嘅城市來講 香港而家嘅得病數字簡直係神奇. ( 呢個唔係我個人觀點, Twitter 有好多傳播病毒學家都咁認同 )

講返英國, 大部份估計係屋企自我隔離 ( 即係有發燒 ) 嘅可能已經去到超過一萬人 , 即係話實際上其實已經社區爆發左. 所以斷定而家已經太遲.
( 呢個某程度上可以話係 WHO 嘅錯 )

我唔敢講話佢哋嘅 決定 係啱或者錯, 我只係想表達佢哋嘅決定係有根據. 我仍然堅持認為只要大家戴口罩其實可以解決問題.

**要記住所有嘅推論都係 英國同歐洲嘅大原則, 就係寧願死都唔戴口罩**
yea you fking knob, like you have any clue about what you are talking when in fact you know jack all.
whos going to pay the price for flattening the curve, you or your family?
south ken jj
點解唔禁埋?
物競天擇 係有全人類死晒既可能
唔一定會有抗體 而且病毒又有機會變種

再講herd immunity都係要flatten the curve 唔係任由所有人感染
要完全切斷感染鏈係好難 有目的咁要大部分人感染而攞抗體係一場毫無把握既賭博
grad咗好耐?
At least you haven't shown any other counter argument. And my point was in other reply that no solution will work unless you wear mask. Which is not an option.

So What have you suggested ? Nothing, not a single thing.

係咪以為自己有機會係英國讀書就好撚型 ? 識講多兩句英文就好撚型 ?

果然係連登格.
好好好耐。當年我first year係重有battersea park個hall住⋯⋯
條死肥仔上台都知唔是好野
連登仔仲要死撐
如果可以將一半一半民意既政治決定格硬通過既 都唔係d咩好野黎
之前唔係有case 就算中咗好返都會再中咩?
日落變天黑了
在英港人Write in Hongkonger UK:
Make Hongkongers count in the 2021 UK census
https://www.youtube.com/watch?v=aDqMJGXupn4
https://lihkg.com/thread/1926928/page/1

現今大部份人都會填 Asian or Asian British: Chinese
2021,我在英香港人地要填 Asian or Asian British: Other Asian,記得 specify “Hongkonger"
寧願死都唔帶口罩
https://www.ntdtv.com/b5/2020/03/14/a102799810.html

【新唐人北京時間2020年03月15日訊】武漢肺炎(COVID-19)疫情持續在全球蔓延,多國確診病例持續攀升,而中共正藉機轉嫁因初期隱瞞疫情導致「全球大流行」的責任,同時轉移國內民怨。繼中共外交部為甩鍋拋出「新冠病毒源自美國」之後,日前又大肆鼓譟「英國的防疫策略是讓大部人感染新冠,以使國家獲得群體免疫力」的荒謬言論,被網友譏諷「這是什麼英文閱讀能力呀?」「拜託找一下來源」

武漢肺炎席捲全球,歐洲成為中國大陸之外疫情最嚴重地區。週四(12日),英國政府召開內閣緊急會議,升級對武漢肺炎的抗疫措施,包括出現發燒和持續咳嗽症狀者在家自我隔離一週,學校組織的出國旅行活動一律取消等。
英國首相鮑里斯・约翰逊(Boris Johnson)在會議期間表示,「因為現在這不僅是要盡可能地遏制該疾病,而且要延緩其傳播,從而最大程度地減少痛苦。如果我們將高峰期推遲幾週,我們的NHS(英國國家醫療服務體系)將會處於更強的狀態,有更多的床鋪,我們將有更多的時間進行醫學研究。」

而约翰逊的上述言論,卻被大陸「知乎」網站曲解為「英國的防疫策略是讓大部人感染新冠,以使國家獲得群體免疫力」。該篇報導並得到中共多個主流媒體和社交媒體的瘋狂轉載。

中共企圖利用歪曲事實的做法轉移國內民怨的伎倆,迅速被網友踢爆。

「PTT之父」、台灣人工智能實驗室(Taiwan AI Labs)創辦人杜奕瑾,14日在臉書發文稱,约翰逊「要表達的是『可以預期的是大部分的人會感染,所以要延緩(delay)病毒的擴散速度』,不是『讓病毒感染大部分的人』。怎麼翻譯成中文新聞就亂來了。」

「而演講中提到herd immunity(即群體免疫)指的是這個病毒並不會如同上次SARS因為防堵就結束,03年SARS傳播有清楚發燒症狀,這次可能大多數的人都免疫(的時候)才會結束。這也是很多專家的理解。疫苗開發也是讓大多數人得到免疫方法。不代表說現在就要鼓勵病毒傳染。」杜奕瑾補充說。
[black][/black]做8人9
天黑都仲有日出,依家係永夜
Rap
奧巴馬政策做得好
講緊笑話?
Right, so doing nothing is better than doing something.

well since you are no hypocrite (which i assume), you should go loiter in public without wearing a mask at once to prove your point.

upon failing that, you are nobody but a fat cunt speaking out of your arse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞