Boris Johnson 佛系抗疫:「英國人要有心理準備,失去摯愛!」

686 回覆
869 Like 39 Dislike
仲癲撚過柒婆
討厭中共其中一個原因係中共當人民係韮菜
唔當人命係咩一回事
而家就咁聽bj其實都唔當人民係咩一回事
好嬲
點解英國都會咁
香港數字咪重症無拖爆醫院

定你覺得反正長遠7成中
一嘢大爆發拖爆醫院死亡率三計都無所謂?
因為港燦鼠目寸光, 以為看下報紙, 聽下19陶傑就以為洞悉晒
只靠己消化2手信息
理念可能岩,要有大多數人攞抗體先會完!
但問題唔係咁就放棄圍堵,圍堵可以減慢個傳播速度,而家係要buy time!
1) 醫療系統頂唔住急速爆發,會令到好多人得唔到治療,死亡個案會大增
2)處理唔到大量嚴重個案,最後醫護都會崩潰,連其他病都無人醫
3)拖慢可以等疫苗,如果下半年出到疫苗,可能救到好多本來唔洗中招既人
4)點解唔可以選擇做無感染既4成人?BJ唔自己走去試下感染?

我既意思係
香港而家除左拖係冇strategy 可言
英國有一套 未知work唔work
但長遠計我地差唔多要諗定仲有咩方法可以做
可能到時夏天隻病毒消失咗
可能到時有特效藥

邊個知
咪盡做囉 盡量拖慢病毒擴散
而家好撚多連登仔/香港人拎住個百幾人數字打飛機鬆懈曬
再咁落去又唔諗方法單靠而家個套真係擔心到時再輸人病源體香港爆到仆街點算
直正極右, child登仔新偶像
條友弗弗地
真。焦土戰士
你要controlled infection 都唔係BJ神風式咁玩
百幾年前人哋都唔會見天花搞唔掂積極推動全民中天花
至少搵隻弱好多嘅牛豆玩主動感染
再發展到疫苗
全部都係建基於科學唔係賭大細

BJ種玩法講緊咸豐年間都嚇死人
莫講話21世紀
袁國勇玩7成herd immunity唔拖爆醫院推低死亡率
BJ玩6成herd immunity 拖爆醫院推高死亡率

跟住你話袁國勇嗰套打飛機
你都幾撚攪笑
我quote 埋袁國勇就係buy佢個套
屌你講緊d人對住百幾人個數字打飛機呀
袁生都話最後會7成人中
你落街問下人
佢地10000人都可能唔撚信啦
重點唔係最終數字而係中間唔好爆醫療呀

極端啲講你乜都唔做同燒晒啲病人結果都全民感染
但你一拖爆醫療死亡率多幾倍之餘其他病患都失救

7成中之下
一個受控地重症增加
一個失控地重症增加

點解仲會講到失控咁中好理想?
真係,條友講野完全唔make sense
jm9
Cls
太陽都冇埋啦
唔洗日落
留名待bin
如果真係俾英國做到輕症留家 重症先去醫院
其實有機減輕負擔
但實際實唔實踐到就冇人知
英國果邊d人已經唔信政府 開始social distancing
Btw其實由頭都尾我都冇buy 曬英國個套
只係話佢地唔係真係咩都唔做咁撚鳩
連登仔都冇嘗試了解佢個諗法
上面話西班牙流感有第二波,信佢做法既人,點解唔撚試下努力令自己感染呢?既然佢地覺得染定無壞
你唔驗又點知自己輕症自我隔離?
仲有佢個重點係全民感染唔係隔離
就係想後生盡快中招再互相傳染
不過無計重症數會爆升

如果佢行南韓嗰套大規模驗
輕症政府指示居家隔離
重症入院
再加封城停學remote work
邊有人會插佢咁勁?
奶共下場
唔通777嘅抗疫方式喺英國學返嚟
咁叫鳩屌?正常人都覺得佢戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞