Boris Johnson 佛系抗疫:「英國人要有心理準備,失去摯愛!」

686 回覆
869 Like 39 Dislike
cls
我係Piccadilly Circus間海底撈 附近 俾個黑鬼走過來 大叫武漢 然之後打乞嗤落我度
有人拎返其他國家醫好再中嗰d case黎講
而家無人完全清楚隻病毒係點
真係做乜都係gamble
痴撚線,本身唔諗住返香港,聽完佢咁講即刻買左張機票星期一走佬
你話感染人數吖可
老老實實,Margaret Thatcher 柒極都只係比下屬背插一刀同埋處理工運嘅手法比人屌。最多拎佢喺人民大會堂仆街嗰幕笑下,無傷到英國國本。(而且Margaret Thatcher都叫做帶領英國打贏福克蘭戰爭)

不過:
1. Neville Chamberlain 嘅綏靖政策攪到大英帝國崩潰;
2. David Cameron 攪公投賭鋪大細,攪到聯合王國爭d崩潰;
3. Boris Johnson 玩佛系抗疫,隨時冚國剷。
herd immunity
全球最勇敢國家
賭贏冇事賭輸死全家
自救 唯一出路
BJ都想攬炒
冇係正常, 因為冇證據 / 事實 / Data , 話俾你聽100%一定會 Work. 而家一切都只不過係推論.

不過個人覺得 算係一個唔係辦法嘅辦法, 始終歐洲反應太慢, 太遲去面對.
HK 人係因為一早有戒心.

下面係另一份淨係講 COVID Document ( 2011 Report 之前睇完搵唔番 ), 應該係我睇過現今最詳細最簡單最準確 ( 暫時 ) 嘅 Goverment Document. 因為 Internet 實在太多 Fake News, 所以有時間可以咀嚼一下.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-action-plan/coronavirus-action-plan-a-guide-to-what-you-can-expect-across-the-uk
你讀咩 我fine Art year 2
有晒各國嘅前車之鑑,佢仲要「必要時先再停課/cut 公眾活動」,真係太遲+太樂觀了。
屌我都想讀fineart...我illustration yr2
仲有佢assume自然界d病會點都keep住返黎嘅
咁姐係以後有乜野爆發都用呢招
定set定死亡率幾高同有乜後遺症先決定用唔用
感覺其實真係好natural selection
乜撚都搏一鋪
英國老玩政治,香港人真係唔係好熟
佢擺到明係白色恐怖不救英國,
但實則要國民自己做好防疫意識
呢招比叫國民小心疫情效果嚟得更好,
因為人天生係驚死,你咩都唔做反而令國民更加小心

當然,佢話有d家庭要做好心理準備
係因為總有少數人係唔驚死

利伸:喺英國住咗15年以上
暫時而家學界認為, 佢哋唔係 "醫好" 左 再中, 而係佢哋根本一直都未好返晒. 事實上係太多 False Postive.

不過死亡數字 , 同埋年齡層 係呃唔到人.
標題黨
明明佢係講緊肺炎唔係感冒
因為無immune
叫人唔好輕視
嘩 我有個朋友都係illustration yr2 下次你地有show 或者 咩 過嚟撞下先
又係黑暗兵法

bj都係抄林鄭
下緊一盤好大既棋
真心請教

如果BJ真係宣布做好檢疫、停課停工、cut 公眾活動,英國國民會當佢鳩噏WFC嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞