Boris Johnson 佛系抗疫:「英國人要有心理準備,失去摯愛!」

686 回覆
869 Like 39 Dislike
咪係
你點解覺得冠狀病毒會有疫苗
流感都係得季節性疫苗,仲要廢到政府送都冇咩人想打
其實真係冇人知 我記得一個月前有人講話早中早享受 跟住畀人狂負評
佢就係想令患者數目急升 然後搞到某部分人有抗體
重症個啲由得佢死
呢條死肥仔正一痴線佬
自己國民都夠膽死咁做
做咩要搞到咁複雜
港人學生快d 返來, 肥仔傻架
可以快啲達到 60-80% 感染率,完成抗疫。
群體免疫有個更流行的英文名稱,按字面翻譯的話叫做“牛群免疫”(Herd Immunity)。最先發明這個詞的人顯然把人類和牲畜混為一談了,兩者對於流行病學研究來說也確實無甚分別。但是,這個概念後來的走紅恰恰證明人類和牛群是不一樣的,因為牛群不需要擔心老弱病殘,人類則正好相反。人道主義決定了我們不會主動放棄保護任何人,哪怕他是個沒什麼“遺傳價值”的老弱病殘。群體免疫就是保護這些人的唯一手段,它要求我們每個人都做出一點點犧牲,以換取老弱病殘們的安全。

病原體在不斷感染人類之後變得越來越溫和。另一方面,人體免疫系統則在各種病原體的選擇壓力之下變得越來越強,感染之後小病一場隨即獲得終身免疫的概率持續增加,這就是為什麼人類這個物種能夠活到今天的原因。
不過,這一自然過程必然伴隨著老弱病殘的死亡和淘汰。對於任何一種野生動物群體來說,這都不是事兒。問題在於,人類逐漸進化出了高級智慧,有了專屬於人類的情感模式和道德準則,尤其是人道主義精神的出現,徹底改變了人類看待自然選擇的態度。疫苗的出現,就是這一態度轉變的直接結果。
真係CLS
想當初連登仔仲話佢同侵侵一樣都係痴線
點知佢而家真係痴左線啦
全球最大賭博?但用人命黎賭
英國贏就全贏,你仲怕病毒日日驚又口罩又消毒液,佢已經有抗體,

輸,一樣者,大家都係咁爆,咪攬炒
我在必不成功(英國版)
因為波蘭好似係盟友
口頭宣戰都係宣戰

唔打德國係因為成個國家都鴕鳥緊
啲人唔想打
張伯倫人民投票選出嚟
諗起之前連登個個屌May姐之後吹奏佢
等睇變日落國
唔好玩 重咩症
NHS直頭reject晒high dever病人叫人返歸啦
CLS
重等?一早變咗天黑國
咁唔係叫黑暗
咁叫賭博!
隔離個post個巴打意大利fd,一家七口死五個,淨番佢個fd 同個十四歲女,個女死左阿媽
李醫生死時都係36歲
數字上係死老人家,現實上死既真係有壯年人
仲有small study 發現病人係好番,但肺功能差左20-30%
如果你個國家當人民係一堆數字去管理我冇野好講
但如果佢base on 兩個月數據(仲要係大陸twist左既數據),當隻病只殺老人家去放膽一博,最終國民家破人亡就係天大笑話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞