【眾籌:美國人口普查要人!】召喚所有人 要推到美國啲姨媽姑姐都見到!

5001 回覆
733 Like 12 Dislike
大家好,我係麻雀妹Frances Hui,當武漢肺炎喺全球肆虐,害到美國都死死下停哂課,但我哋唔會停!

https://youtu.be/aDqMJGXupn4

2020年,又到咗美國十年一度嘅大型人口普查,聽落去好似無乜特別,但其實同香港人有好大關係!就算你無美國passport,過咗去讀書都規定係要參加!今年已經係美國歷史以來第23次嘅人口普查,但到今時今日亞洲一欄下仍然無「台灣人」同「香港人」呢兩個選項[/5ed],台灣人嘅數字依然被政府列喺中國人嘅類別中,而香港人就直頭無數據,[red]直接被加入去中國人個數字。

雖然係咁,台灣人喺過去四次普查都不斷咁呼籲自己友填返台灣人,最後喺上次2010年嘅普查中,由2000年嘅十幾萬人升咗65%去二十幾萬。當我同台灣朋友講,香港人無人搞呢啲campaign時,佢哋都好驚訝。

所以今次,到香港人啦!呢個Campaign好簡單叫做 U.S. 2020 Census: Write in Hongkonger 2020人口普查:我係香港人,係由新組織We The Hongkongers發起(背景唔多講自己睇),希望叫所有居美港人剔番「其他亞裔」一欄,再寫番「香港人Hongkonger」上去。

喺未來呢兩三個月,我哋會喺不同嘅網絡平台落廣告,包括Facebook, YouTube, Google,亦會去社區中心、餐廳呢啲多港人聚首嘅地方宣傳。我哋會製作一套文宣同產品,已經拜託不同美國城市幫手,喺佢哋嘅城市到派文宣,同時與不同團體洽商搵贊助。喺咁短時間內要execute成個marketing嘅campaign,係需要大量嘅資金去支持,所以我哋成立咗一個GoFundMe,希望可以
眾籌到最少$60000美金去繼續籌備落去我哋嘅目標並唔係一班美國手足,而係嗰啲一直有大中華意識、喺香港移民過美國嘅人,要佢哋知道,其實佢都可以寫番自己係香港人。我哋唔奢望喺最後份報告上面,香港人唔會再喺中國嗰個分類下,但我哋好希望可以有香港人嘅一個數字,代表我哋存在喺呢個國家入面。

個普查其實已經開始咗,陸陸續續有人收到填寫嘅詳情,仲有啲人心急填咗,點知又填錯咗。所以呢個Project真係得緊急,好需要大家幫手。大家可以以個人或組織名義去捐錢,而我哋為了答謝你哋嘅貢獻,將會將你寫嘅名稱紀錄在我們的活動網站,分不同嘅級別去列舉。

詳情請睇:
眾籌網址:https://www.gofundme.com/f/us-2020-census-write-in-hongkonger
眾籌網址:https://www.gofundme.com/f/us-2020-census-write-in-hongkonger

如果你無錢,唔緊要!麻煩你哋幫手喺Facebook同YouTube share下條宣傳片
(facebook: www.facebook.com/wethehongkongers/videos/549389139015795/) ,等多啲人知道我哋係可以填香港人。
如果你有與趣去幫喺呢個camapaign,你亦可以去 www.wethehongkongers.org/campaign-work 上填寫表格。

最後,如果你係喺美國,無論你係咩公民,你都有權力同責任去填寫呢份Form,所以留學生都要出動啊!
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞