比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
但吾識整 無計咖
幫襯有間請手足既裝修公司

比裝修佬做傢俬一定on9
有時同出面design house差唔多價
你比幾舊水實係買垃圾架,用半年就打柴預左,我比幾舊水你訂隻櫃,企唔企到都成問題啦
你講嘅嘢 加加埋埋又可以買多個櫃
唔係好似凍飲加2蚊咁簡單
成班友無視架啦,用幾皮野既訂造去屌打ikea幾舊水,當然有資格話人垃圾料
最死果架唔係法拉利,係手作仔幫你砌既bu bu車
我屋企全部傢俬都係ikea買,係得一張單腳枱有啲彎
其他都好實淨
屋企個5米濶嘅電視櫃用咗六年都仲好正常
keep住有放d重嘢, 例如罐頭
屌 前面個個踩既 講到好快打柴
我訓緊佢張高架床 好撚淆
初時上親床都feel到d支撐板下陷
上網check又話頂到200磅
不過而家習慣左又冇乜野

初時貪佢明碼實價 個樣又靚仔
自己親手砌
唔驚比人整壞 偷工減料 唔使比人工錢
唔使就人時間 又可以知晒張床結構
單講呢d好處 木工根本就比唔到出黎

如果木工行有自己組裝既setting
出到黎用料靚 上晒色又靚仔
我實會幫襯
自己砌始終安心好多
就算整彎左都係自己事
但比人砌就好多野諗 貼錢買難受
奇就奇在ikea都黎左禁撚耐
木工好似都仲未理解到ikea受歡迎既原因
支那仔發現

你邊度出世質量係解質素

在日常生活中的「重量」常常被用來表示「質量」,但是在科學上,這兩個詞表示物質不同的屬性(參見質量對重量)。
個架唔係法拉都好過搭巴士去笑人既傻仔啦
咪瘋狂唱人料廢,都係夕陽行業架啦...
唔明就算...反正我見唔小哩類人,到時自己買樓就會明,唔洗幾年又大執,你人生執幾十次
出面做到唔停手,大陸廠有運輸,半山大把豪宅裝修緊。但確實....後繼無人,無人入行...
窮人用宜家
中產可以砌頭砌尾
有錢佬用組合野?咪撚玩啦
有錢佬一定要斗木佬做現場
做現場果d真係好撚勁
不過無乜後生接到捧
利申:天花師
以前係半山豪宅做
做一個單位都做成一年

前斗木佬,轉左行
後繼無人既原因我好明白
因為真係太難,難學難精

對我來講 做地盤斗木同大陸訂完櫃落黎組組砌砌既無資格叫自己係斗木佬
ikea都有打手
眼白白睇撚住大陸垃圾師傅來香港搵食,覺得香港師傅唔夠爭氣...一身好武功,有心教後輩,但無奈真係要轉數夠快先可以上到手。
Ikea都有分靚同差,靚個啲唔平
但質素幾好架
講真,我睇到哩個po,我覺得樓主睇小香港木工師傅,小弟跟住老豆學師搵食到自己食師傅,做馬化X幾間豪宅,做X重慶間屋,做林青X,做X豐老細間屋,好多好多名人既超級豪宅,我敢講,本地木工,手工好出色。佢地細膩既手藝,想學係要花十年八年去學,再用現代小小既改良。我覺得木工係好好玩,你睇木工太簡單,用宜傢既貨同木工比,跟本係唔適合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞