比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
又係呢個戇鳩 topic,睇得出樓主又係活在自已個圈養世界去質疑點解有宜家咁平唔買係都要比舊錢 d 裝修佬去訂造傢俬,掟幾條 youtube diy link 出黎就幻想自已木匠上身乜柒都可以自已落手砌,我向另一個 post 已經問過你可唔可以用鋸鋸條直線,用刨刨靚塊木,你得先再學人鳩噏啦。
好多謝你嘅解答
我見呢個post有巴打同你都提過現場整 現場整係指之前已經喺出面訂造咗,你哋拎開好咗嘅木料再去現場加工/砌好佢?定係現場整嘅意思係話去到現場幫人度位、design呢個工序?
如果全部自己一手一腳造到哂出嚟都幾厲害

照咁睇 唔識人都真係幾難入行
另外想問多個實際少少嘅問題 通常出面學徒每個月人工係有幾多?要幾多年先做到師傅?做到師傅又通常收咩人工?大致上講講就得
感謝
現場整 你比指示我 我比意見你 你想整咩櫃 幾大 幾高 我再用經驗同你講會唔會唔就手 唔夠深或者有咩問題 我地去木行訂板訂料 成塊板自己開自己釘再痴膠板膠邊或者你想整其他面料既就做其他 如果我無記錯 跟原本既木工工會1450一工左右
唔係好識
但想知如果ikea買個吊櫃但幅牆又唔岩企水要點
咁岩個電視櫃位個平水又唔岩 4隻腳唔平
係咪zip硬幣落去好啲
個廚櫃同牆身又條好粗既「那」 點算好

點算好
講撚中咗啦傻閪 咁撚型 現實出黎講lor
你係咪有時間整先
想diy Ikea 地台床
知唔知邊度去買木板
收皮啦毒撚
呢間八萬搞掂我覺得好抵

https://www.youtube.com/watch?v=gg-I5_HUYOo
如果講性價比係真.
同一件傢俬係東南亞或者大陸造
人工都已經差幾倍, 你話收口靚D
咁都可以訂完再搵裝修佬收口
你話真係要靚料好DESIGN咪去歐化買囉
不過望落去普普通通既餐檯都要你幾皮野
想問下可以點入門
我最近搵個室內設計報價造衣櫃同床,設計師報用料飾面木皮內籠膠板,想問一般係咪做櫃同床都係咁呢隻料?同埋5尺油壓床報價要造16000,呢個價錢合唔合理?
痴撚線萬六蚊

現場開料造?
俾盡咪兩個鬥木佬每人三工起貨,加1000買料上料架餐錢,憑咩執6千?

如果佢掟上大陸廠做6千蚊左右包運,加一工鬥木佬安裝,執你8千5,你可以計返佢1千蚊上圖錢既
咁內籠用膠板係唔係正常?有無好設計公司介紹?
有幾抵?學你話齋得𠴱 100 尺房仔去宜家執根本就唔駛八萬,再唔係既diy 仲撚平,youtube 撚都係釘𠴱幾塊木人人都得仲乜要扲舊錢比 d 裝修佬賺,呢個唔係你開 post 既原意咩,你左手打右手係乜野玩法?
如果做到咁 fit ,又有 loft bed

成屋訂造八皮又交到貨,我覺得好值得
睇你有冇要求,冇咪多數膠板
膠板同木皮都係一樣咁痴,唔好俾設計公司拋窒話咩木皮貴d

一張床我建議就ikea,你去搵訂造傢俬造一兩件野通常好貴
wa 賺咁多
我訂造電視矮櫃,衣櫃,床,一張吧台,佢開個價要10萬
我見有人話造傢俬用夾板,想問膠板同夾板有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞