比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
膠板係痴係木板面,有唔同顏色/花紋既材料,大牌子通常係富美家/西德

夾板就係區分件木板係咩類型,造傢俬常用木板係夾板/e0或e1纖維板

e0e1係歐盟定義木板殘留甲醛既含量,e0算係殘留最少,e1叫可接受
痴左線咩屌10萬

你再問多幾間先,佢起碼執你6萬,但係做既野同做一件工作量唔會差得好遠
有無好介紹?我想搵d設計靚既,唔想好似公屋果d裝修公司咁
呢個咪樓主個Point
現實係普通人 邊有咁清楚 所有細節價位,
佢話木工唔專業我唔同意,問題係市場唔透明 點知老唔老實手工好唔好
見過朋友屋企 整個條柒頭手工唔好做多一寸 只可以鋸開架野7到呢
做咩我唔去ikea買?再講要靚既 一樣有跑馬地現成傢私等減價

利申:屋企做實木貿易生意,唔洗同我講我唔識木
我拎靚木開黎做台 齊搬都要請3個人只計成本起碼要3萬幾,普通家庭點負擔?
有呢個budget 行落街 去香港島貴價傢私鋪大把啦
我電視矮櫃廚櫃 入牆 display 櫃十幾呎衣櫃同雙人床書枱都只係十六萬幾。
佢報價單寫飾面木皮 內籠膠板 會唔會真係得塊面係木皮?入面全膠?

Btw內巴打好熟wor
挑講真自己有改裝能力又唔係追求fit 哂位既一定係ikea買現成架啦
但好多人唔係咁諗架嘛
又要懶獨特又要fit哂位又要油壓地台床乜乜物物
咁味要掉20幾30萬做裝修囉

我兩房一廳新屋裝哂ikea 5萬幾之嘛
淨係個除晃都佔3萬幾貴喺塊人造石度
其他c字櫃飾櫃包埋運裝都係兩萬幾
灣仔d傢俬舖得唔得?我想做到好似網上d室內設計範例咁靚
我講緊買現成,去design house訂 乜都唔識都係898
房個D都真係可以唔造櫃買現成用
但廚廁呢D用好多年又唔會郁就真係要造啦
死毒撚
我屋企張實木飯枱買咗廿三年一直乜事都冇完好無缺
朋友屋企買ikea啲垃圾飯枱一年換一張
佢咁寫即係見光地方用木皮,內裡膠板

搵多幾間問下,同埋呢個時勢劈下價
呢行好景時好多都唔憂做,慣左開大條數搏中條水魚,今時唔同往日,佢唔肯減咪由鳩佢,睇下邊個死先
唔得閒行,我諗依家灣仔 cwb 跑馬地貴價傢私鋪應該減到傻
去執下平貨 平過佢去訂造啦
咁內裡膠板係咪比夾板仲差?
其實我見佢d設計都係一般般,有無設計公司介紹?
飯枱冇得比啦,ikea果d係一板面板加4隻腳就係擰上去,價錢都差好遠啦

用實木我可以入榫整張用過百年都唔爛啦
你唔可以比較兩樣唔同既野邊樣好

你可以想象為一個漢堡包,膠板係塊包皮,夾板係塊肉,你點會比較肉好定包皮好
但係你又要諗喎
自己切三個鐘
人哋幫你切四個字
你話邊個會好啲
我就寧願俾錢佢整
都唔想晒咁多時間
收口唔啱既真係垃圾黎 因為十間有十間牆身都唔會直 呢D野係木工基本要做到 點樣收得靚 就係工夫
講多少少 木工第一樣要學既就係點樣唔靠機拎啱平水 我聽我師傅講 誤差可以講緊0.001 依家用平水儀都好準 大約0.01 不過好老實講 我都唔識人手點樣可以拎咁準 好彩既係 我識既都好有心機做 因為佢地知道份手工先係值錢既野
我見樓上有人問 木皮同膠板面? 通常普通既就啞白色膠板內 你個櫃面 你要求既可以做埋膠板 有色板睇
可以揀你想要既色再訂 木皮唔係唔好 但相對易爛屌屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞