比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
4成我諗1成都未必有,依家個個識渣電批識用𠝹床就話自己鬥木佬
有時候,睇大野,又要出圖出墨,又要拆圖,又要拎數上廠,錯小小又要現場改,的確辛苦。但做住家,又唔想個客比人搵笨,但做好心多數冇好下場......
我覺得買ikea傢俬好過運

我成屋都係ikea野,大多數都好捱得

張飯枱幾百蚊諗住佢好快收檔,頂住先再揀張中意,點知頂頂下頂左6年都仲頂到懶得換 同期買張弱雞床架又係咁

後來買個電視櫃最底塊板彎9左 但暫時除左開合幾個櫃桶有少少麻煩之外仲未冧

同期買個衣櫃又係冇事,開心使用中

利申返,我間屋24小時長開抽濕,香港地冇左個抽濕連人都生存唔到,唔好講傢俬
我張最cheap嘅ikea飯枱(好似399?)用左5,6年

你朋友喺張枱上面扑野?
多謝指教
你買過未?你比錢買個櫃比錢要埋ikea裝,你之後同個師傳講唔肯上牆佢都照會幫你裝,規定還規定,根本佢師傅都唔上牆都會照裝
所以萬惡之源就係共匪
我買意大利傢俬
呢個廚房,兩皮應該搞得掂

https://www.youtube.com/watch?v=CLIfMf3V1pI
呢個睡房,五六千應該搞得掂

https://www.youtube.com/watch?v=GaNw5oqSZt4
我都岩岩買完,師傅可以唔洗上牆都裝,就算佢上牆同木工做櫃上牆都好唔同,ikea果隻上牆都係打兩口螺絲咁大把,同木工上牆有好大分別
宜家D野好化學,好快爛
依個標題套落所有野都得

去餐廳俾幾百蚊食飯都on9, 自己買料自己煮,紅酒都係屋企釀埋,網上好多片教煮野食,釀酒都有人教。

俾成萬蚊電話都on9, 上網買零件自己砌,網上有片教點砌iphone.

其實任何野你都可以自己做,反正你都係俾錢人地買服務,人地做到,所以樓主你都一定做到,唔好浪費金錢。
要靚就唔會平啦,設計師唔洗交租比地產商咩?
想平就去買IKEA或去靚傢俬舖買現貨啦
不留度身訂造實貴(唔係大批倒模製就實貴)
我係窮撚

靚手工靚料木工 同ikea 差9 萬條街
係樓主有冇錢俾姐
雖然我都好鐘意ikea某啲傢俬
但唔同踩低香港木工
因為香港樓咁撚細 你一做入牆櫃, 地台, 燈槽呢啲
要收口嘢就係值錢之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞