比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
一部分會,但大部收你8萬,搵大陸廠收4萬,淨袋你4萬
睇下開電視個youtube channel

有幾間俾幾廿萬整出黎不切實際

仲以為自己好識design 夠膽上黎sell自己

依啲係咪樓上所講既香港卧虎藏龍

當然你可以話一碌鳩打一船人

不過事實係裝修糾紛日日都聽唔少
唔怪得上面d ching話青黃不接,後生果批就係上論壇打咀炮做好實事搶番ikea market lor, sorry 原來一路萎縮緊
我自己裝既 PAX 趟門用左三年暫時仲好實淨無變形
Ikea籃 不了
呢位ching 真係識野
依家裝修一般住家幾十萬 其實無肉食
近5-6年都係接壽臣山 壽山村 淺水灣豪宅既job
唔係香港木工參差 而係用靚料靚手工 一般人比唔起 同埋唔識咩叫靚實木
上個客做3尺高櫃用靚木 成本都6-7千
同一般住家痴內啞白差幾千里遠 但有幾多人識欣賞
樓主,我明白你意思,小弟因為落手做個班,唔係設計畫圖個班。我都係第一次聽到唯種顧慮。但我又想問,設計個邊照計你比錢,佢應該會出圖比你睇,大概都應該知用料幾錢一呎。你係唔係遇人不熟,令你有陰影?唔怕分享下,我當學下野。平時落手落腳,唔知d客諗咩。
冇錯,只係想更多香港客明白,其實裝修搵唔到幾多錢,木器、人工,真係貴,都係搵餐飯錢食。
其實真係好難 木工 易學難精
搬板 開板 整天花 真係好辛苦 痴完膠邊要執 彈到成頭都膠粒 入埋眼又要紅幾日眼
所以唔係話賺唔賺錢問題 係考慮下每個人份工都有難處 你覺得好易整出黎既野 其實好多工夫
未來手作應該都會走向精品化,你落心做人地都未必會欣賞。
裝修佬但求打個和, 唔會賺你
個牌攞嚟見工㗎咋
你睇佢好因為唔知有咩難處啫

利潤一定有,唔想俾人賺咪自己搵傢俬廠甚至淘寶囉
我近期做幾單都係個客剛上車手緊,介紹間鋪俾佢唔收錢幫佢度埋尺,其他款同料叫佢自己同傢俬夾,叫做最慳
但有咩問題做錯最多打個電話屌下

平時袋你果幾萬係包晒同你度尺畫圖夾圖追貨頂錢執手尾保養
何況我袋開都係2-3成左右
咁講「打造」都唔係啦
如果你講「打造」飛機呀、船呀、武器嗰d
事實班大陸哩唔係咁用先歸咗去做匪語
咁風險一定有, 唔通賺你50%, 剩係同你拆紙皮砌櫃咩
80、90年代大陸扯咗一班大師父走
同時香港嘅要求都開始變
唔係耐用行先
重有大環境易搵錢邊個想返工係污糟邋遢
青黃不接好易理解
重有嗰種傳承模式真係嘔血
莫講話主動教你
問都隨時唔講
耍鳩走你
唔係師傅唔教 而係無機會教
依家做木 都係度尺拎番大陸廠做 然後落黎砌
得番D要求好高既有錢佬先會要求現場開料做
新入行係完全學唔到野
買個billy櫃放書中曬大伏
台仔叫塊版惡魔的微笑計我話直頭係大笑
call佢黎換就俾多幾塊一模一樣嘅版 最尾每格都要兩塊版叠住仲要定期反轉

相反七八年前訂造大陸d櫃宜家彎都無彎 全屋最掂張意大利木檯十鳩幾年都新sharp sharp 全屋大裝都唔捨得扔
日本2個字 好似已經好貴....
其實蝗語係班柒頭無中生有先至令人反感

正如打造就係一個好例子,但質量絕對唔會係蝗語,質量同質素其實用嘅地方有d分別

質量多數係形死物,量就係單位,可以係複數

質素則多數形容生物,素,元素,素材,都係指本來面目

不過睇黎我講多無用 ,接受唔到嘅永遠接受唔到
咁真係無事仲用緊喎
日本實木好高質 但始終係現成傢私
買下單品 台台櫈櫈最岩
樓主思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞