比咁多錢裝修佬做木工係戇鳩

419 回覆
23 Like 171 Dislike
其實ikea 都有實木傢俬賣
我十年前起ikea買左兩個一樣既櫃放衫
用左一排塊板已經彎撚左
曲?
btw 去台灣好撚中意食台鐵便當
有錢唔會想用呢d
一睇就覺得好cheap好易爛
樓主知唔知連登幾多裝修佬搵食比人屌硬

不過事實係ikea既性價比的確高好多,同一舊木佢低好多價錢拎到,仲有規模式生產。ikea一個櫃由幾舊水到過萬都有,你試下比幾舊水木工,佢屌到你反皮,ikea就買到但你都唔好預有質素,裝修佬就成日拎呢樣野黎呃鳩人 木工水位咁高,老虎蟹都說你整,事實拎住同一筆錢,買到高質d既ikea仲大把錢淨

當然最高級果d就無得比,因為ikea個price range都有上限既
點同
木工跟你設計
Ikea賣埋設計

個設計差唔關木工事
ikea 平價貨 唔預你放重嘢
加上如果屋企潮濕 層板好快變彎
除非你識diy落角碼做加固

ikea都有實木靚料
不過8千到萬幾蚊1套傢私
唔係個個afford 到
質你老母量咩,質素啊戇鳩
党鉄做地產咪好囉,一做運輸就搞單831出嚟
有盞宜家燈用左15年
你就on9你知唔知香港好多家具未必現成可以fit到你屋企,木工,由零開始幫你度尺寸客制化你件家具由原料到外型同內竉設計你都可以提出你嘅要求,但同時好考師傅嘅經驗同功夫,知唔知要做到perfect match其實唔係一件易事?
只不過木工師傅青黃不接好多有料都退左休,最後一批有經驗同實力都5字頭,老實講如果知佢有料,貴d係真係好合理
仲有好多木工都出過事啦,只不過個個都唔同師傅,上網屌都無用同無咁多noise

ikea唔同啦,一個平櫃你上網搵人屌,可以搵到200個同你一樣既人,咪好似整體上ikea料廢
講櫃質素宜家傢私同木工一定唔洗比,但宜家贏係贏換款快、唔洗上牆、外型睇落舒服,岩哂香港人咁細間屋要將d傢私按需要換款換位置
不了 裝修佬咪又係淘寶訂做 寧願揀ikea 有d design
裝修嚟講 都係劣幣驅逐良幣
啲好嘅師傅 一係已經退休 一係已經做起朵 唔使自己再落手做
有啲差嘅 直頭安全都唔撚理 吊櫃裝少/裝錯螺絲 都話知你
樓主發現新大陸
就係ikea唔可以完全做到想要嘅效果
先至要搵木工
其實youtube 都有video
比較ikea唔同系列嘅用料質素

簡單講就係 如果你識揀嘅 ikea大把正嘢尋寶
淘寶呢樣野真係致命,會發現香港好多行業都係呃呃tum tum sales行頭,之後outsource大陸既咁寧願直接搵大陸廠deal唔駛比你食油水啦
識既人 一係醒少少識淘寶 一係後生仔買ikea貪即食又款靚 木工佬
咁有d獨特間隔設計要訂黎fit個位就無計,但事實好多只係要一個standard衣櫃都比裝修佬水鳩去訂
舊時用料靚
我張舊嘅兒童圓椅,成人坐都好穩陣
上年見佢特價買多張,完全唔同用料,重少少坐落去都bend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞