[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
所以我求婚果陣專登買個有燈既盒, 打落去就好閃
其實都好睇你女人係咩人, 同埋咩風格幾大份
細細粒果啲女仔戴大粒又唔好睇, 高大既戴細粒既就on9

利申: 求婚買左60份, 女人都算鍾意. 但自己會覺得唔夠大.
不過咁太大粒, 平時又唔會戴. 而家平時出街戴都無問題.
有共識要結婚都大約知幾時求
我呢個盒就係本身有燈
5皮野補多少少裸鑽買到1卡啦
最緊要Color有E以上

個托出面整幾千數有交易

買大牌子同一個價錢粒石細一半, 搵笨柒
真係咁多女人識睇呢d?

利申:唔識
擁有過就開始識
筆直5萬點會買唔到1 卡呀
5萬蚊買鬼到咩
講番樓主, 0.39 同1.0, 唔洗諗一定係1.0
你可以唔買D色, 你自己親眼出去睇下DEF色差別係點
VS SI DEF 色睇自己荷包去取啥la

但記住記住一定要買無螢光, 唔好唔記得
無牌子嘅有無 GIA 証書跟戒指先?
有証嘅一樣都係正牌天然石。

同埋咩 Shape ?

某啲 shape係會貴啲 /特別易爛。
第一款可能貴在 D colour 同IF, 其實40份左右真係唔使睇 FL 同 IF。 觀感上影響不大,因為真係唔覺眼, 可以去到 vs 左右都仲得。

反而第2個 如果係標準卡裝 vvs1 就已經算係靚。
非標準圓cutting 有時望落無咁高淨度都ok ,當然都有啲反而會更顯眼。

如果 budget 一般可以考慮下唔使 D colour。 因為一般無特別訓練嘅人其實 D 同 E 拍埋你都分唔出,但D 一定貴過 E 一大截。
醒目, 石同金最大差別仲要一個係保值貴金屬。

一個係一賣已經唔值任何錢, 其實你買嘅係 marketing value.
IF 唔關個面事......

Internal flawless
內無瑕

無可視倍數的內容物/空隙。

除非你 somehow 撞到佢內部變形而又唔係 chip 咗部分。 我都諗唔到要點撞先得。

FL (Flawless) 級別先有可能撞花跌落 IF 。
咁都要睇現實既,你估個個人妻收到果隻求婚戒指都1卡起跳咩,粗粗地戴住先咪一樣照嫁人
個個女人性格唔同,㨂既時候係要捉下心理
有D女人見到2卡就尖叫,牌子, color 呢D都唔重要啦
有D要有牌子要spec 靚先有精神滿足,咁咪犠牲下大細囉
珠寶行發係因為睇穿D男人咩Q都唔識
知你褲袋有5皮加張信用卡,梗係同你講7萬果粒好到飛天啦,但係咪你需要先? 唔通7萬就天長地久,5萬就無D誠意?仆街sales 鳩噏就叻
石呢D野係無底深潭,再貴既石都有更貴既將你比下去,邊有得追?
唔夠budget 一定冇牌子一卡
如果你仲要搞婚禮 你唔洗諗有牌子
原來係咁
家姐試過FL保養完同佢講跌左一級 所以以為其他都會跌
打在 girdle 位 (腰稜), 開頭會 寫 GIA 然後 number 。

要用放大鏡(10X) 睇, 有時已經鑲好嘅石未必咁易睇到。另外有磨沙處過嘅 girdle 好易磨蝕組 編號。

如果唔放心可以買完連証書拎去 九龍灣間GIA 到俾錢做 verification, 佢會話你知粒石係唔係証書果粒。
要幾錢就上佢香港官睇
粉紅色, win 緊。

貴L 到 high high
其實螢光唔開紫外光睇,真係睇唔出㗎。
矇唔矇都係純粹睇 淨度。

如果俾你揀螢唔螢光, 純粹係 somehow 有啲人想揀螢光反應時嘅顏色和 Pattern。
如果你係鐘意得閒開紫外光睇佢螢光/ 戴去有玩螢光嘅夜場咁會特別去留意。

唔開紫外線,真係唔到佢螢光點。
有冇圖呀? 響邊度買?可唔可以睇下?

女友收到一定好開心
其實唔睇牌子 平時又唔會戴 又唔會賣
剩係影相打卡上ig 不如買粒勁大蘇聯鑽
淨係以顏色計嘅話,粉紅係最貴。
因為最靚又最少, 印象中好似得加拿大有出(唔肯定)。

邊度買? 蘇富比

不過買唔起

https://hk.thevalue.com/articles/sothebys-purplish-pink-diamond-1064-carat
岩岩都買佐求婚戒指準備同女朋友求婚 係樓上鋪買 價錢算係咁 樓主有需要可以pm地址比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞