[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
我可以好肯定咁話你知
求婚戒指係你可以負擔到既範圍有幾大粒買幾大粒

本人收到隻0.49卡 Tiffany
其實我
我平時都唔用咩名牌,但個下真係
但又唔想佢唔開心,唯有扮好開心唔care
佢聲稱揀左好耐
但我就無再帶過出街
自己參詳下
肯定係揀size㗎喇牌子呢啲都唔會夠粒石搶眼況且其他T個款都係好普通
FG SI2走唔甩
如果接受到Faint嘅 可以上埋E色
鼻屎既size 定義係幾多
唔夠半卡
我係女仔 一定係答你要大個隻
但我個隻求婚戒指係1卡藍寶石+碎鑽
個人比較鐘意有顏色嘅寶石
咁真係好鼻屎
買隻有GIA咪已經係牌子
買Blue nile 1卡啦
tiffany 但0.4 真係貪個托同個盒
用嘅錢一樣何來慳
除非女方要求,如果唔係一定係Blue nile 1卡

而且結婚相唔會影到牌子
利申自己都係買blue nile
求婚一卡好啲
粒石最緊要有證書
Color D-F
Cut 都好重要,決定夠唔夠閃(俗稱火數)
淨度,除非有好大粒雜質,好明顯,其實唔太差就可以

牌子野,算吧啦
利申,T牌fans ,對介係T牌
1. 要有GIA證書

2. 大部份女人都係睇carat
即係睇落大粒

3. 0.39 ct呢個大細真係耳環咁款
仲要6爪,戴喺隻手,emmmm

4. 睇完carat睇colour

唔是彩鑽而colour去到D就已經好好
夠閃

5. 至於clarity(淨度)
除非有人會用十倍放大鏡去睇粒石啦
否則肉眼真係好難見到
兩粒嘅淨度只係爭一個level
而I級同VV級嘅內含物&瑕疵係肉眼見唔到

IF :在十倍放大鏡下觀察,無內含物,只有小的缺隙。
VVS1:鑽石具有極微小的內含物,十倍放大鏡下極難觀察。

6. 買鑽石一一一一定要睇張證書
同個cut
cut至少要Very good 或者 Ideal
切工好粒鑽石先會閃、夠火數

小弟只係識呢啲
唔係大牌子唔緊要
最緊要有證書同識用4C去揀鑽石
聽落都覺得靚
1/2/3/4卡 要幾銀
戒指依啲粒石Size行先
一定係大粒, 你得40份你叫你女朋友點拎出黎比佢d姐妹睇
唔洗買D色, F同d差別都唔會好大
唔係2隻色併埋再加d 燈照住,跟本睇唔出
聽絲打講就岩
好彩我買左隻1.3 卡H色比我女朋友
結婚大把錢其他地方要洗
你想要粒大石定要屋企多十格階磚?

我都睇緊 本身諗住5千內ko
而家諗住9千內

利申:條女講明好少會戴,又唔洗大粒,越大越唔戴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞