[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
ching engagement ring 都係睇石為主架啦,要款既平時買都得啦,洗乜等到求婚先買呀?
有無巴打係blue nile買過?聽講佢最平?但有人又話買鑽石要睇實物
鑽戒 ct > 牌子
Blue 啦 有證書就得
但要色澤白啲 色黃都好影響觀感
40 份太細粒啦 點見啲姐妹
唔通下下解釋話有牌子架好貴架
巴打咁睇唔開呀
四爪定六爪好?
六爪粒石睇落圓啲,但四爪聽講折射得好啲閃啲
好多戒指都可用碎鑽圍住做襯托
0.4望落去係可以大過一卡
要大唔要名牌

因為如果貪慕虛榮嘅女人都唔值得娶
同埋貪慕虛榮嘅人應該會嫌細
一定睇size先

樓主我建議你 與其呢兩隻, 不如買一隻high quality嘅 vs1 或vs2, D E 或 F, 但大D carat (1.2 or higher)

平常人根本睇唔出 IF, VVS1, VVS2 嘅分別. 我買ring嗰陣時個sales 給顯微鏡我睇 我根本都睇唔出個分別

你冇需要買到Tiffany, you are only paying for the brand. 唔值得

你未婚妻見到你買隻大嘅 會仲開心過你買Tiffany俾佢

出街又威 (who fucking cares if it’s a Tiffany when it’s small)

利申: 已經結婚10年,老婆日日仲係帶著定婚戒指
Show戒指出嚟人哋第一樣會問你一定係幾多卡,唔通回答「半卡,但係有牌子」

其實係求婚戒指先至唔需要牌子 , 一張GIA已經足夠
牌子呢家野係為咗滿足虛榮心姐

同意你嘅講法 一張GIA 證書已經搞掂
Practically 呢個係安全問題
四爪 粒石有機會會跌出嚟
我寧願比多d錢 去大brand 到買
都唔會上網幫襯
錢係咪都要比人賺 我簡安全d好d
你係未講緊結婚對戒
兩樣野黎咖
唔好玩,5萬就算trader on cost都唔會買到正常1卡D色vv1,建議你再check多次bluenile先,除非你諗住買poor cut咁我真你恭喜你

得5萬你可以諗既應該係tiffany I色si 70-80份
又或姐搵下啲make senss既樓上舖1卡e/f si2
個人認為粒石唔洗係牌子鋪買,睇Budget 做人,有Cert 最緊要。

重要性我會咁排 Size >>> Color > Cut/Polish/Symmetry > Clarity

買到1卡當然最好。
Color 我最後買左G , 當時我同E, F 比較睇唔出分別 (可能係我分別唔到only)
Clarity 我最後買左SI1, 其實肉眼真係睇唔到d 內含物,最好無feather (好似係),同埋最緊要無black inclusion.
同埋要留意張cert 有冇comment 寫 clarity grade is based on clouds that are not shown, 如果有可能係milky 石

最後其實隻介指既款都要細心揀下,唔好求其
重要性我會咁排 Size >>> Cut/Polish/Symmetry > Color > Clarity
足1卡會難d,我印象中就算周大福 六福都要6萬尾 7萬
愈名貴牌子愈細粒
你同個名一樣真on9架wor...
係人都知6抓睇落會大啲,同埋金係睇重量架,你4000做隻卡裝pt,一係簿到仆街,一係就唔足純度
再加多句,係香港如果師傅做卡裝pt收少過3k,咁嗰個叫唔叫得上師傅都好難講
5萬,本地果堆應該比到0.9你
我上年買經驗之談行過哂本地主流珠寶店既印象

名牌,同性價比較低既日本牌子就會再細d
唔想使錢買鑽石唔係問題,問題係唔想洗但又要買
師兄如果係9K budget,我認真建議買對戒就可以,唔好好似有friend買隻10份戒指鑲突去求婚,真係會響朵
睇你要求有幾高,咁tiffany一樣有賣h色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞