[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
“又唔洗大粒,越大越唔戴”

你咁都信
其他人只會問有幾大, 唔會問你咩牌子
0.46已求 望到依個post有點難堪
同女人講唔洗送花,side錢一樣
醒少少啦
放心香港5千蚊半格階磚都買唔到
T 係牌子靚講出黎威d
有虛榮感

但0.4卡都唔到唔好諗虛榮感喇
color: 自己落場睇石, 唔比較之下, 你會發覺自己既接受程度其實好大, DEF肉眼根本分唔到, 燈光唔好, 大部分人連GHI都未必睇得出
clarity: 基本上肉眼係睇唔到的, 但淨度會影響粒石既結構, 就算GIA寫同一等級都要放大睇佢裡面既impurities係咩情況而決定粒石靚唔靚, 唔洗最好, 但太差既話, 粒石日後可能會易碎
cut: cutting影響光係內部折射, 即係粒石閃唔閃最重要既原因, EX只係最基本, 仲要睇table depth proportion, 每一面star,crown,girdle, pavilion等等切割角度係咪係理想範圍
carat: 最簡單, 睇你budget, 有大買大, 有圓石買圓石
睇你女人係咩性格啦, 有d人真係唔理
有d就今日話冇所謂, 但十年後, 日日鬧交就提返起你求婚連1卡都冇, 日日踐踏你專嚴
幾多卡都同你計既女人 第日大把野同你計 你未來老婆幾靚幾大波都好 都會有老既一日 記住嗰個人係會同你共度一生 性格重要過一切物質呀未來九叔
完全明白大家講咩
亦都唔少fd同我講過
早2條女都係口不對心果啲
呢個唔係

有曬共識 結婚細搞 結婚相都未必影

雖然好撚on9, 我知道我對佢既愛重要過戒指

反而佢老老實實,第時屋企要啲好既傢俬(基本上都傾過)
我都認同
有冇邊間 樓上舖可以介紹一下, 睇過幾間都未啱心水。 如果方便 請pm
有冇圖
有d石明明係vs2 但拎鏡睇仲衰過si1
因為分報唔同, 可能粒si1多d雜質但分報平均, 現實睇仲靚過vs2
所有要直接睇粒石
彩鑽
想問下GIA石
個cert既編號係咪會刻係粒石到?
易唔易睇到?
想去樓上鋪買但驚比人呃
Blue Nile 1.0ct D VVS1 3EX
買40,我包保樓主未到結婚個日就分手,佢外母一睇粒石細到睇唔到
H色咪好黃?
求婚 - 愈大粒愈好
結婚 - 追名牌都得

第一句一定問幾大粒 .39真係笑死人 半卡都冇
其實唔拍埋真係未必睇得岀
我想知藍寶大概咩價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞