[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
如果一卡石白金爪風險算唔算大
抓夠粗既其實一卡4/6抓都冇問題18KW
求婚戒要大粒》blue nile
結婚戒要名牌》T字頭
就係覺得爪粗唔靚
六爪幼爪點睇?
其實鐘意六爪襯到粒石圓碌碌
咁今時今日大路1卡都係6抓
唔個係咪有做珠寶嘅人9up

我女人結婚以黎真係冇戴過隻求婚戒
晚裝都冇幾何著 戴鑽戒仲老9土

唔個連登嘅成功人士係咪成日去ball
有好多人等睇佢女人show off
平到咁,好似中咗笨柒
嗰陣時我買咗95白金 六爪

記憶中嗰個人話白金係硬正過其他金,所以四爪都OK。我買六係因為唔想有任何意外,太太都唔介意

不過白金會容易啲花
Actually 我都冇真正答你問題

一卡嘅話四爪OK
如果粒石大啲就另計
有, 其實可以攞粒石連証書去GIA 俾錢專門再驗一次你粒石同証書 match 唔 match, 佢有個服裝係專門做呢樣嘢。

做假証少過做假石,因為假証易 check 到,用人造石/加工石 造假唔係個個識分。反正人造鑽石隨時平過你印假証。

另外要果要呃你,尤其是高淨度少 inclusions 嘅,可以揾到差唔多樣然後用 HTHP 提升顏色去換走原本粒天然高顏色級別嘅石。

不過淨度高大石先容易有咁嘅事發生, 淨度低太難揾差唔多樣又較低提升價值/
細石(1卡以下)証書無圖雖然都易換,不過成本效益相對係低。
俾我都係咁
H真係唔會分唔到
你拎到上手 試下塞入鼻窿
如果塞得入咪姐係鼻屎 size, 咪姐係太細
係香港大部份臭西女人先會嫌粒石大細
根本愛你嘅話20份 30份都會好開心
香港女人好撚西
啱, 因為真正好黃果啲會入做 fancy colour ,商家佬計佢彩鑽咁賣。

所以肉眼都覺得好黃嘅通常就唔有 白石嘅 colour grading, 會叫 light , fancy light 之類。

然後再賣貴啲
( 起碼貴過同條件H colour )
鼻哥窿大啫係要更加有錢買大啲嚟 塞肛咁塞
呢個牌子都貴啦 不過tension ring唔係人人襯到
咁鬼叫你生個四卡鼻窿出嚟咩
生到咁標奇立異就係要啲身家搭救架啦
純pt vs純金 當然pt比較硬,但做珠寶 pt通常係990/950/900,而18k白金係750
合金硬度更睇純度,所以18k白金比做珠寶既pt更係冇懸念,要怪就怪班sales通常唔係理科出身
哈哈行家
問題係有幾多人會拎卡裝去gia check
而且鑲左gia又唔做
所以到最後都係要信賣比係嗰個人
鑲咗都做㗎, 2個唔同 service 。

不過鑲咗佢有講明唔係百份百做到,擋太多會做唔到,都係盡做。

不過呢行信用真係最緊要,因為人造/加工同天然價錢差好遠,而一般人係分唔到
鑲咗唔會做新 grade, 不過會做 認證係咪同証書所寫嘅係同一粒石。

因為會有人自己買完石再另外揾人鑲,不過又驚人換佢粒石。

btw, 行家有無留意到佢停咗 sealing service ?
好似爆咗嘢,呢排見到 seal 咗嘅都要小心。
貪婪虛榮
娶著果個真慘
巴打你這是在玩命
證書 你幾可用得著呀 除非你窮到要賣物姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞