[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
睇得耐就會知㗎啦
我幾年前樓上鋪買
1卡,F, VS2, 3EX, 五萬鬆啲
如俾我買多次,會搵SI2, 同一價錢換來更加大粒, 可能有卡半,成件事勁好多。。。。(clarity根本冇人會知)
係停左seal呀,以前都試過,久唔久有人破到做seal個防偽就要轉包裝
個人經驗
粒石一定要大,咪on9揀粒質素靚但細粒的
可能我同女朋友都冇要求
我地一齊去睇,都睇唔出有咩分別

可能佢想我唔洗買咁貴
budget 200k, 睇完上面comment我決定用1-2k買隻普通野跟住用198k買金條送俾條女算
其實好多人budget有限都會用si2 i1,問題係要簡
因為同一級都有分高低,靚既i1比樣衰既si2更貴都唔出奇
都係一個選擇姐
不過一對9戒,如果1-2k你要預係買合金/不鏽鋼
如果要k金/鉑金,預左5k-30k不等
係講事實,我親身都證明咗
負皮做乜鳩
Blue Nile,T牌唔值
女人只會想要大粒d,閃d,白d嘅鑽石。牌子唔重要,最緊要夠大!
正宗港女先係咁, 1開口就問幾卡

但係其實當1班姊妹大家1齊show 隻介指, 1拍埋睇就高下立見. 尤其係你影相po ig, 1卡 vs 2卡唔係好覺, 反而閃唔閃先係最大關鍵

有牌子嘅石唔係淨係買個牌子, 係整體個 quality 都高幾班, 不論閃度, 白淨度

我唔係專家但係都買過幾隻比條女, 有牌無牌都有. 可以同你講, 就算color, 淨度, cut 同1個 grade, 有牌子嘅石1眼望落去真係有唔同

除非你好極端話 1卡同5卡去比, 咁我無野好講

但係如果係求婚介, 真係寧願放棄小小卡數, 買color & clarity 好d

閃嘅先係鑽石, 唔閃果d 只係石頭

利申: 差唔多10年前買 cartier
太多巴打tg我 我會覆得慢少少 sorry
你要大波定要樣靚?
樓豬正一on9仔
樓豬女朋友千祈唔好嫁比樓主依條懵撚
粒石閃唔閃都唔關個牌子事....

如果color, 淨度, cut 同1個 grade, 有牌子嘅石1眼望落就有唔同, 就唔需要有GIA啦
少年你太年輕

當年我都唔信, 都係望住張cert 做人

但係當你買過之後你就知
咁巴打你粒石洗唔洗三四十萬
緊係唔洗

邊買得起

當年買 5萬左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞