[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
冇牌1卡

可以諗諗T牌犧牲顏色淨度
IF真係不必要 粒石同其他石碰撞到刮花就跌grade
大多少少0.7ct F/G color VS1/VS2
會開心過冇牌一卡 始終T牌個托好溫柔 同埋有間鋪方便洗同埋檢查
講起i primo
真係唔掂
啲石個價拍得住Cartier同Tiffany
要買牌子直接買外國brand仲好
求婚戒指只係一個訂情信物,佢真係鍾意你,汽水蓋都答應你啦。

不過樓上師兄講得岩,鑽戒第一睇係個大細,之後先係顏色淨度。求婚戒指唔係山窮水又盡都唔會賣走,留過紀念俾佢威下,post上ig 就收工。

第二隻鑽戒開始就可以睇保值程度,到時先諗顏色同淨度
我覺得有牌子既留反去買結婚介子,求婚大粒得嫁啦
1卡
利申女人 一定鬥大粒先
40份我驚佢話你搞到俾姊妹笑
最緊要夠大粒
牌子係多餘,睇唔到又無套現價值
大大粒戴上手威威豬,咩牌子咩color咩淨度睇鬼到咩
求完同佢講,嫁左先俾張證書你

P.S. 唔夠一卡就咪撚買啦,無石好過
粒石係比人睇,唔係自己睇
你覺得人地會讚粒石定個托?
個托都好緊要,愈托得出睇上去愈大粒
爪太多粒石會睇落好似俾野圍住,會細粒左,少爪粒石先會突出
個托一定要用鉑金,其實都係兩三千蚊,過4千叫間店收皮啦
同埋少爪會閃啲
係呀
不過我見過有D歐洲鑽錬手工好條鏈閃過粒石 (碎石+主石)
我諗打磨得好世戒子都可能得
樓主諗緊有牌子定冇牌子嘛,唔通你揀個T牌托可以將40分托到變1卡咩
所以唔好㨂T牌,呃錢

P.S. T牌姐係tiffany?係既話真係唔好買
本身今日放工去俾錢
啱啱打去取消咗叫佢唔使hold隻戒指
多謝各位屌撚醒我

好彩未俾錢
無牌子有1卡
加油
當年我求婚都係乜鳩都唔識,又無錢
揾左好多女同事教路,自己又做好多 research
慢慢睇好快變專家

大門店最撚鐘意D無準備既人,同佢講budget 10萬,最終佢會sell你15萬或者20萬
budget 係你底牌唔好咁易俾佢知,佢咩價位既石都有,咩budget 都有更貴既石可以sell你
你目標明確講都自己想要咩就唔會比佢帶住走

祝你好運,慳得一蚊得一蚊,之後大把錢等住要洗
真x2
買石一定睇色多過淨度 淨度SI1都夠 洗錢係色 因為你肉眼睇到既 冇人日日用十倍鏡睇粒石 我建議去大牌子買 售後好同古惑都少啲 去到卡裝 款色正常都唔會好多花款 正經 4爪十字 6爪 尖刀 都係差唔多
小弟都想打聽下,淨係係time square同t記睇過

周乜周物果啲好似好普通咁

仲有咩Brand可以睇下?

要買三隻,一隻求,一對日常帶?

樓主五萬買一隻?
我舅父做鑽石 價錢公道好多 出面食水超深
我介紹咗比好多朋友
佢可以根據你budget攞到最靚嘅gia裸鑽
同埋可以跟返大牌子嘅款去鑲
你有興趣就tg我啦 @hongkong8888

上年買左80分,2皮幾
佢果時比F 色同呢個我睇,我睇唔出分別就要呢個
個戒指托就18K 金,佢地話會硬d 冇咁易甩
漏咗講 只益同路人
同埋真係唔想巴打們出去俾人昆
卡數大d好
買左i牌好撚柒後悔
果時未識揀呢d
3萬5-4萬可以買到一卡咩級數?
https://www.diamania.com.hk/%E6%90%9C%E5%B0%8B%E9%91%BD%E7%9F%B3/
唔識呢間但其實好多呢類報價網,自己filter下唔同條件,再睇多幾間呢D網,就會知大概咩價位咩級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞