[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
巴打佢係1卡同0.4 , 唔係0.8 vs 1
比我一定揀一卡

其實大牌子d石的確係閃d質素好d
因為佢地一開始入既石已經係top果d
但當然大部分既錢都係買佢地個brand
同埋post相果下哂下命咁囉
帶係手邊個知你咩牌子 淨係睇大細既姐

反而留返d錢結婚戒指買好d
因為日日帶 有d真係帶到銀住d手指
買左VCA 試左好多間帶得最舒服係佢
Tiffany 聲稱佢地既G係等同GIA既E/F

唔同grading
我見如果唔係特別靚嘅顏色/好大粒(大過3卡),普通黎講7-8千到2,3萬都有(唔識寶石嘅野,不喜勿萬插)
我個隻大概都係15-18k,男朋友budget唔多,冇法
個陣我睇中呢幾個款,但唔係個個女仔鐘意,但戴上手會顯得皮膚白。可能你會覺得老

https://www.jamesallen.com/gemstone-rings/sapphire-engagement-rings/0.92-carat-halo-engagement-ring-1961529
https://www.angara.com/p/vintage-style-sapphire-and-diamond-ring-with-latticework-sr1934sd?icid=si-widget-10132014&list=list&vid=18299
我果陣直接問佢GIA spec 有咩最低要求 再去買
55k 1卡多少少
其他spec唔記得

最重要1卡 之後color 之後期他GIA spec
brand 最次要
好同意 我個隻都係求婚個隻無牌子 結婚就搵返大牌子 Cartier
最緊要夠大粒
完全同意 結婚戒要買返有牌子
無筆直可以考慮碎鑽

利申 已婚
即係無一卡啦,無一卡買乜cartier,去周大福都得啦
點解無1卡 唔買得 cartier, 如果係咁佢d 石就 1卡起跳啦

周大福d 款咁柒留返比你條女
唔洗有牌子 能力範圍內買到幾大粒就幾大粒
要F色或以上淨度SI1 或以上就ok
如果想買蘇聯石咁不如唔好求直接買婚戒

Btw 前幾日入黎望下男友會唔會留言做下research
點知換黎尋日無啦啦分手
無咩事我都係出返去
求婚都係睇石緊要,tiffany 連線戒都賣緊6萬(唔係t smile),我想像唔到你買個隻5萬cartier 點求婚(雖然係十年前)

周大福個d平時買黎粗帶有乜唔得,大把正正常常一粒石連托有幾柒啫
同埋engagement ring同wedding ring 就算大牌其實個款都差唔多,反而有d個款太特別唔係人人鐘意tim
大家觀點角度唔同姐, 你覺得粒石1定要1卡咁唔代表人人都係嘅

同樣價錢咁咪你有你去買周大福, 我有我買 cartier, 無衝突架喎

有d 人中意買design 有d 人中意買 size, 各取所需

正如有d 人唔理質素總知係任食就得 , 有d 人相反寧願份量小, 但係要高質.
咁你唔好話人地d石係石頭啦

engagement ring 係樓上舖買十皮1.26卡 e colour,唔見得係石頭
wedding ring 就返去大牌買de beers,de beers 就真係無gia啦
哦....原來踩親你d 石

sor lor

多謝你嘅報價
咁你隻5皮cartier 唔值得咁串囉
無串喎sales哥哥

講出意見, 夾硬買粒唔靚嘅1卡, 不如買粒細d 但係閃d 嘅鑽石, 鑽石大唔1定閃
乜sales 哥哥
其實買石呢d真係能力問題,最緊要係心意,唔夠一卡無所謂,無必要俾卡數限住自己

係你自己話大牌子d石先靚先閃,其他gia石係石頭睇唔過眼啫,講真5皮既cartier憑乜講呢句說話
你望下上面絲打收tiffany 50份戒指做求婚戒開唔開心
樓主完全失蹤都可以傾咁多頁
可能佢分左手喇
我撐你呀

鬥閃還鬥閃.. 首先都要比咗大先..
唔信問下你女人好唔好意思拎隻50分 去 同 人地1卡 比較

依家出嚟行... 冇返一卡寶係有心理關口㗎

認真.. 將貨記就價就梗㗎啦
不過你決定咗要買牌子.. 就注定粒石細人一截
老實講其實cartier有石手鈪都係4萬幾
帶出黎仲威過帶隻cartier 細鑽戒
不過老老實實, 買鑽石其實都係買巿場價值, 唔通真係買佢保值咩。

而名牌都係巿場價值一種, 主要係戴果個自己 同 show 俾人睇果下 happy 唔 happy。

鑽石上附加嘅係巿場對佢定義嘅價值,除此以外都係一粒硬啲嘅石頭。
要閃過佢嘅有,要清過佢嘅有,要人工自訂特制嘅鑽石都有。

點解天然鑽先特別值錢? 巿場價值話佢值錢囉。

而名牌附加嘅都係巿場價值一種。
你今日同人話我戴嘅係 卡住阿 ,定係個個都會走去買嘅 阿福阿六 ,還是CP 值高嘅細鋪, 每個嘅附加價值都唔同。

手工和設計當然都有佔價值,但在一珠寶上面都係粒珠寶嘅巿場價值佔多。
大師和名牌就係手工和設計方面附加上不同程度嘅巿場價值。

你諗下,我如果今日攞一粒1卡鑽飾, 但証實咗係比如: 設計/打造 海洋之心 嘅同一個人造嘅 或者 曾經係某著名皇室成員嘅愛物。

就算同一粒大牌子新設計嘅同條件5卡鑽飾比,可能都贏成條街。 點解? 總體巿場價值贏囉。

唔通呢方面真係可以用少一兩多一兩金決定到咩。

所以買親呢啲,都係乖乖俾錢買心水靚物,一係就 WFC 嘅態度。

係靚係啱嘅,巿場價值又好,審美嘅價值又好,佢果下就係值呢個價。
直頭係世紀大騙局
其實我一直有mon緊post

因為仲有幾個月時間
諗住睇多幾間參考吓先再決定
睇完大家意見
我都覺得訂婚戒指唔應該買名牌

始終只係帶一段短時間
而且遲啲結婚又要使一大筆

而加睇緊1卡 F色 SI1 3EX
我見大約4萬左右
諗住預鬆少少到時結婚可以揀對好啲嘅對戒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞