[年經]求婚戒指

399 回覆
5 Like 120 Dislike
係燈光關事
有時間行下,行得多有經驗,依家珠寶店寒冬,實比你問長問短
幾皮野買到好野,你女人會好有face
點解要買有牌子嘅鑽戒,對戒就話啫
Btw你男友好有心嘅應該,冇做好功課啫
螢光唔等如曚
冇螢光既可以曚
有螢光既亦可以唔曚
大家當螢光係impurity就得
乜春都關燈光事啦無光點折射粒石呀
其他石都好靚 藍綠寶石個啲
係零售市場姐,要咁多服務,咁當然唔係trading price
同埋金就得純度一條數,鑽石咁q多唔同野,一般人唔識比較先要靠一個媒體(舖)去幫你手,咁唔同agent收唔同價錢好正常
跟本係trading世界,大部分質素既鑽石一樣有定價
上個月申請做9叔
H色好明顯淡黃,買左粒1carat E SI2 3 ex
女人話你知唔志在大小,少年你太年輕喇
咁現實係鑽石雖然係最硬既物質,但一樣會撞花,成日亂撞會花係唔出奇
尋日買完,1卡 E色 3EX SI2 NONE 4萬幾
所以我咪話大粒係岩為show off既女囉
不過我講緊既牌子重要過size都係講緊一卡起
好平喎,有無證書望下
上gia官網可以對番張cert,話你知冇假你會唔會信?
今時今日如果冇行家既知識水平去對石同證書既瑕疵,基本上冇得100%肯定粒石係證書嗰粒
laser呢啲講真大陸買部機去刻都係一萬幾千既事,所以買既渠道好重要
唔好諗大多,就算trading price今年2卡上都差唔多冇郁過,retail更加唔好提....
原因唔係世界鑽石愈泥愈少,又或市場demand比你想像中高,而係賣麵粉既得幾間公司,佢地年年加價就算整麵包既死哂佢哋都唔care
我指張圖
如果係咁好心直接買人造鑽石,專家都分唔到價錢重唔使1萬8千tim,問題係冇gia證書姐
18k硬啲平啲
pt貴啲high class啲,自己諗

全新既時候除左重量冇分別,因為面頭都電鍍左同一層野

可能我隻眼廢,用佢個放大鏡 我都係咩都睇唔到
@tl1919
有問題可以問我
咁就各取所需姐
香港一般樓上舖收緊10-30% service charge左右
地舖60-120%
名牌就200-1500%
其真t記70-80份低quality 啲應該冇乜問題
i mean 你係名牌店見到h色好似白過外邊既h色係因為名店燈光setting設計得好啲
信我 一定係2
話說現實係,si好睇靚唔靚,最豬西既e si2xxx none
今時今日3500美金左右周街都有,但係如果買左真係喊出泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞