[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁跟翻amazon嗰啲野
風扇2把ARCTIC P14前入風已經好夠你啲野又唔熱 後面用翻跟箱嗰個LED風扇
cm fan不了
gpu降一級姐係邊張卡請問?
完全電腦白癡唔太識
2060s
睇返個list, 即係升display card 去2080 super 減返啲RAM?
另外空間問題一直用laptop, 最近清左個位H 380mm x D 420mm, 先至選擇M-ATX 板, 同埋有BT WIFI program下啲IoT
想問返我個表, 啲材料嵌唔嵌得埋, 同埋新手自己砌嘅話, 10級最難, 依個組合值幾多分
你本身識砌 0
本身唔識砌 10
大陸野
咁撚平
多謝分享
如果底板m.2位本身有heatsink
ssd裝果陣洗唔洗搣貼紙?
大家好 ,想請問一下,如果筆直三千鬆d,想用黎駁電視睇片, 打機最多都係打football manager或者pes, 筆直夠唔夠?因為想擺廳,所以想細部, deskmini a300好唔好 ?
唔好搣,會冇左保
can
好的
但會唔會變heat trap?
小弟啱啱開始研究,係砌機百痴 ,有冇list分享下
唔分享
你自己度左先
正常有heatsink, m.2代機4-50度
Thx
想砌部機嚟打機 最近玩緊Escape from tarkov
主要用嚟打機 想問下有咩位可以執執
budget9000左右 金剛棒注意
ASROCK DESKMINI A300 $1280
AMD Ryzen 5 3400G $1290
KINGSTON A2000 250G M.2 2280 $350
Kingston DDR4 2666MHz 8GB (2x8GB) $600
Total: 3,520

咁砌啱唔啱?
要用ddr4 notebook ram
3400G cooler 太大塞唔落
3400g 港行好似未有貨返
如果要wifi 要另買chips
閪威視出監控級SSD…

又唔係平到十九幾條街咁睇唔開做乜
ram 要SO-DIMM
同埋原裝散熱放唔入 要另外買
新手想買機 主打lol,睇下片,以下呢幾部夠唔夠做,定去黃金砌好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞