[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
sorry
7百幾有d高,個價差唔多到240水冷
貓頭鷹hs=買風扇送散熱器
新手第一次砌機 要問下條list 有咩需要改善
list from 中央田 $5140

部機主要文書用 間唔中用下photoshop AI 同埋打下lol咁
budget 預5000-6000
佢條list個z390報幾錢比你?
佢張list 無逐件逐件咁報 淨係比咗總數only 我上中田個報價網睇就$860
想問下一體式水冷雙風扇有邊隻推薦
6000蚊應該砌到9400F+1660super
唔超頻,用2666Ram但用Z390底板做乜鳩

如果你要做圖,一係就用呢塊板+4條8g 3200
一係就b365板+4條8g 2666

打機就16gb已經好夠,做圖有32gb點都會好少少
Corsair H100i
NZXT Z72
Asus Ryujin 240
鍾意自己砌好玩好多
齋打機就3600 你剪片又或者stream就3700x
3600少core過3700x所以multitask冇3700x咁好
淨打機一撚定intel
Intel GHz高d,打機應該好d,FPS都高d。
個人推龍神,有埋供電同M.2 散熱,風扇仲係貓扇
講緊cm aio?
年幾無用枱機
想6-7000 想砌部機 主要玩下csgo gta
想砌amd 求list
想用rx5600xt
呢張算唔算性價比高同埋貪佢有驚送
1 x AMD Ryzen™ 5 3500X
價錢:$1,110

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$799

1 x ADATA XPG GAMMIX D10 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600 Mhz C18
價錢:$730

1 x Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$279

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$570

1 x Sapphire Radeon Pulse RX 5600 XT 6GB GDDR6
價錢:$2,349

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Be Quiet! Pure Base 500 ATX — Black (預訂)
價錢:$539

1 x Be Quiet! Pure Wings 2 140mm PWM Cooling Fan
價錢:$135

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,090

https://www.faroll.com/customize#MTI1LDEyNTksMTY4OCwyMjM5LDI0MTgsMjUwNCwyNTg0LDI3ODcsMjc5Mg
想整隻ext nvme用ROG ARION個盒,我見網上話最高行到讀寫1000mb/s到,係咪搵最差嘅都冇咩所謂

原本捻住用pm981a
外置盒用就隨便一條nvme m.2 就得
筆直緊就Ryzen 鬆d咪intel囉
前兩日砌左新機,買左新HDD但本身WINDOWS裝係SSD到
但依加開機每次都係Operating system not found,要F11揀返SSD開機先得,想問關唔關佢將我隻SSD放係SATA4到事?新HDD就放SATA1
msi bios個boot priority又唔見SSD
可以點搞
amd好多産品都係用性價比高而吸引人買 但係佢地嘅GPU driver有時會出問題所以就睇你想唔想冒呢個險囉
佢sata port有分先後次序 睇返MOBO manual通常都會有寫
所以我插返啱就搞得掂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞