[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
可以唔洗
長開係做咩先
唔係高負載都ok
一張卡已經冇哂喇
仲要4K 120Fps
姐係起碼要兩張2080TI
儲下錢等3080TI出喇
有冇巴打知邊度有得買define mini c 塊玻璃
問代理
筆直好似少左D 4k 120fps 2077 兩張titan 定2080ti? 呢D土豪問題請移步膠巴個4k gaming pohttps://lihkg.com/thread/1817585/page/1
5600xt 好定1660ti?
老母仲話要個機箱<18cm寬
邊度有M-ATX箱咁細
sad 就sad 在 ps15b 得 15.4cm cpu散熱高度
u12s裝唔落
唔講driver 問題
56xt 送game 效能屌緊2060
講driver 問題 你budget 內買到的最高階nv chip
amd戰未來
最近我都入番兩張舊A卡rx584 rx598 用最新driver 打mhwi 無試過黑mon
電腦白痴想砌部機 budget 8000
主要都係文書睇戲 同埋用下autocad
想駁個21:9 2K mon 睇戲用
THANKS,我仲觀望緊
因為其實我而家都用緊1070,暫時如果換都唔一定要換卡住
等之後再upgrade都唔係問題,因為我d cup同板都幾廢
今次換機最主要都係想換個靚d既cpu同板
SSD一問
想買返隻1TB SSD裝game
見到samsung 860 QVO 速度好似同evo / crucial mx500 差唔多但平一截
入唔入得過?
究竟我換過塊MB定用返本身嗰塊(Gigabyte Aorus x470 Gaming 7)好呢....因為諗住換3950x
mx500 or evo都唔買Qvo
可唔可以講下點解?想學野
cyberpunk未出
sli未必所有game都sup
2張都未必有用
各位Ching,幫手睇睇以下張list有無咩可以upgrade或者轉用其他性價比高既牌子,諗住砌黎打下機做下文書咁,近期開始玩隻Ark: Survival Evolved,唔知夠唔夠用?(上年先買左張1050 ti,所以唔想再買隻顯示卡)

1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,570

1 x ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) ATX
價錢:$1,730

1 x ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,120

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$970

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$850

1 x Thermaltake Versa J24 TG RGB Edition ATX 4x Fan
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,719
https://www.faroll.com/customize#MjEyMywyMjQ5LDIyODYsMjQwOCwyNDU0LDI0Njg
1050ti張卡未必夠行
試過2070 all high 1080p 都唔穩60fps
見yt 試70s on 1080p 1440p
https://www.youtube.com/watch?v=HYtlJeSbY3k
條ssd 轉a2000
箱用p82
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞