[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
茶包D FD黎
一係電腦舖買正版box set
一係windows官網買key
官網以外嘅所有網站賣嘅key都係限時key(非永久),啟用後經過一段時間就會失效
唔該哂巴打 不過想問下 點解唔用水冷既? 其實我怕太嘈, 另外其實我考慮緊係原本個list到加argb風扇 超13000少少都ok 因為我想要有光污染 唔好意思一開始冇講到
呢啲限時key嘅來源 包括:
舊底板抄出黎、windows送key俾企業公司幫佢宣傳、盜用信用卡大量買入再轉售...
中央處理器
► Intel Core i5-9400F 6核6線程 Box (含散熱風扇)
$1,190

主機板
► ASUS 華碩 TUF Z390-PLUS GAMING (WI-FI) ATX 主機板
$1,540

SSD (固態硬碟)
► Samsung 三星 860 EVO 250GB 3D TLC SATA III SSD
$420

顯示卡
► ASUS 華碩 TUF 3-GTX1660S-O6G-GAMING GTX 1660 SUPER 6GB OC Edition 顯示卡
$2,150

HDD (硬碟)
► Seagate Barracuda 2TB 7200rpm 256MB 3.5" Desktop HDD (ST2000DM008)
$395

電源
► FSP 全漢 HYPER K 600W 80Plus 火牛 (5年保)
$365

機箱
► Sharkoon TG4 RGB
$480

總計 $6,540
新手亂砌求改 畢直6500 主要打機 張display卡想用耐d
另外插唔到lan線一定要用wifi
有fan一定嘈架wor
aio同風冷都係一樣
幫你換左個靜音箱
rgb呢樣多多錢都唔會夠玩
性能優先啦

同油耳講執左佢
我1月中至尾已經講左

我2月都起到講左幾次

我上個幾星期再講多次

貨只會愈黎愈缺

全部大陸工廠死哂.

vendor到代理商都冇貨

唔只我一間鋪.全港乜都缺貨
D人唔知生產線9成都係大陸加功成板
再出貨
支爆->全球攬炒
絕對值得等!
所以唔好屌喇
好 唔該哂巴打
遲下越南泰國馬拉印尼越黎越多廠了
遲下係

呢一刻唔係

唔係我唔想冇貨.係真係冇貨
SORRY 打錯係TU150
享受下一個月清新空氣
ASROCK
澳洲巴西燒完山可能都唔夠中國一個月排放多
要asus 好過
ASROCK識簡
不過有樣都想講.我唔明點解會有人推DeepCool 機箱同風冷

明明係真支那牌子

佢新出個風冷打嬴左U15
但DeepCool不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞