[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
嗰次我喺佢度買料
佢打嚟問我係咪自己砌
我話係之後feel到佢開心咗下
立即話都係唔好 比番80條野佢
咁樣ok?

如果買張2080,張1050好似浪費左。

同埋其實我有3個舊harddisk,p82係唔係裝唔到3個3.5?

1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,570

1 x ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) ATX
價錢:$1,730

1 x ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,120

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,030

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 2080 SUPER EVO OC Edition 8GB GDDR6
價錢:$6,299

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$850

1 x Antec P82 Flow Tempered Glass ATX
價錢:$459

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,138
https://www.faroll.com/customize#MjI0OSwyMjg2LDIzNDcsMjQwOCwyNDIyLDI0NjgsMjc0NA
3隻hdd 主流箱都最多兩隻
p7 silent 用odd 位可以轉多隻
h510 硬碟倉可以疊疊樂 放三隻
如果想砌機的話會唔會等到6月買先會平?
點會冇 係柒啲啫
聽講買30蚊隻風扇都會送貨
想問下用下壓式散熱,個散熱四四方方咁向邊都裝得,熱管同埋d散熱片向住既方向有冇講究?
個箱得左右/下面入風,上面出風
換新顯示卡
洗唔洗睇埋自己底版支援顯示卡DDR幾
有冇檔ram vrm heatsink 全部無檔就裝得
多數由上向cpu 吹風 有d 細箱反裝效果更好
機箱風道有效帶走熱風就得啦
顯示卡看你火牛夠唔夠電推
ddr幾只係平台新舊同裝咩卡無直接關係
等等黨必勝 有用就砌
thx 宜家係450w
咁睇邊張卡邊度夠唔夠推..
一定要撞手神買番來咁試?
450w 影一影供電label or提供model同舊機spec
打咩game 多咩resolution 特郊開高中低? 最好比埋mon model
bios 仲見唔見到條ssd?
依家買amd cpu/display card好似送game?
咁係法奧砌機用amd cpu係咪都送
拿番去法奧問下加錢換過條好過自己拿上聯強等換貨
送game 係amd 送 卡同u都有
詳情搵香港代理問 search amd rise the game
拆顯示卡再拆ssd 都係扭幾粒螺絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞