[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
如果打算砌 ryzen 2600+ b450+ gt 1030 會唔會太低能? 因為我唔太打機,就算用gtx 1650 super 都好似用唔盡, 定係gt 1030係完全唔值得買?或者新一代apu 出咗先再決定?
1030 就一定唔會買
二手執張rx570 都係幾舊水
收張7750 7770 一百蚊用來開amd fluid motion 睇女都好
想問下買張專係用嚟挖礦嘅底板粗用一排有冇問題
岩插就用得 可能仲長命過正常板
睇過係岩插,但當正常板用有冇話有咩要特別set?
想問aorus x570 pro wifi可唔可以full speed行雙m.2 nvme?
想adata 8200pro + adata sx6000一齊放ok?
可以full speed
adata
Adata係咪有咩問題?
會認唔到盤
油耳都唔推了
我已經買咗8200pro做system
係咪已經仆街了
覺得最好講埋災情怕現有用家恐慌

搬運自(204)號第#102 post
#102Sakai悠二•2020年2月11日 11:33:43
近日有留意到幾位巴打上黎求助關於搵唔到隻SSD,型號係SX8200 Pro 1TB。

相信好多巴打會覺得奇怪呢隻一直以黎咁穩定又咁抵玩既SSD,點解會突然死幾隻咁,我起呢度解釋下。

根據我既了解,ADATA SX8200 Pro 1TB,起2月頭開始既新貨,轉用左另一隻既材料,而呢一批次情況係非常唔穩定,我有問廠商原因為何,而我所知道既係未來全球都會轉用呢種材料,簡單d黎講,唔使再買呢隻SSD,當然之後會唔會再轉返我唔知,轉左我都會上黎通知,都相信而家都有好多黎緊會砌機或者已經落左單既都會考慮轉其他SSD,呢個完全唔係問題,如果近期買左而壞左的話(同我買),可以搵返我更換其他型號SSD,安全地帶會係1月中近尾呢段時間之前既,都唔會受到影響,而2月的話,9成9會係用左呢一批次,當然轉用左呢種批次都唔一定會壞,所以唔洗話特別擔心,壞左搵返我就得。

而情況暫時黎講,SX8200 Pro係唔涉及到其他容量,所以其他容量暫時可以放心買,如果轉左我都會再同各位講。

我起琴日已經將我網站既砌機List全部目前轉左SX6000 Lite 1TB / 860 Evo 1TB / 970 Evo Plus 1TB作為取代品,都可以睇返呢個Post第二個回覆我介紹既SSD。

仲有問題可以問我
之前買?
啫係得1tb出事?
我買咗256gb
(205)號#542悠二更新

下個post

唔該del走埋256gb同512gb sx8200 pro

點解成日都貼漏呢段
根本sx8200所有容量嘅新貨都有問題
幾時買
7/2
安全地帶會係1月中近尾呢段時間之前既,都唔會受到影響,而2月的話,9成9會係用左呢一批次
但悠二係咪指得1tb呢個容量出事?其他都暫時冇野?
(205)號#542悠二更新

下個post

唔該del走埋256gb同512gb sx8200 pro

in 2TB we trust
希望冇野
如果中伏是咪揾代理搞?
yes
唔係同油耳買就搵代理
6000 lite 1tb呢款有冇伏?
咁adata 6000 lite有冇伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞