[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(207) 2020望下#1#2 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
TR4 Edition
其實我唔係好記得 我上官網搵炸
你平時用 幾多Hz,有4ghz就冇咩大問題
想請教下 係PCHOME買硬件有冇野注意 佢比出面平好多
插住display連bios都入唔到
就係點用都係最多得3.7GHz

我預算13000左右(包埋window)打機用
lol battlefield 想高啲畫質 穩定啲 唔好lag

新手買電腦 唔識睇邊啲零件好 因為想至少用到5年以上 上面個個砌機list可唔可以 睇左好多間呢個好似唔錯
有冇其他可能性唔係死display係死其他野
如果上面個list唔好 我可以點砌比較好?
抄考吓呢個post啲11-12k list
留返1k買Windows
1 x Intel® Core™ i7-9700K
價錢:$2,949

1 x Gigabyte Z390 AORUS ELITE ATX
價錢:$1,260

1 x ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C18 RGB — TITANIUM
價錢:$820

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,120

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X 8GB GDDR6
價錢:$4,199

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$650

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — Black
價錢:$599

1 x Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$395

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,061
拎住呢條去正都 中田照汁
問條有晒價錢model list先po上來
可以買,但最好買EK
corsair水冷頭有leakage
EK/bitspower啦
你用咩software睇? 用AIDA64燒FPU 然後入hwinfo64有無睇下上唔上到4.0同埋有無過熱
因乜事要去台仔網買野 美馬免運唔好咩
水冷頭ek,fittings&radiator就bitspower
Full Tower 機箱邊個好
Define 7 XL
Phanteks enthoo luxe 2
早兩日買咗套steelseries套裝 番到屋企畀條女屌死
邊度賣keyboard 耳機個啲會多人睇?
cpu-z同hwinfo64都有用
冇咩所謂,luxe 2就多啲位玩水冷,同埋有得dual motherboard,睇自己需要

想砌部新機 要細機箱 主要打lol多 因為依家有d lag 預算10000左右 新手唔太識電腦野 上面個list可以嗎 有無咩可以換
lol 10k list
try qbx

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞