[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
唔只係兩條垂直線相交咁簡單
等呢到啲老屁股出黎解下條題目
留名想學
兩條垂直相交好似有d限制好似唔係個個平面夾角都可以咁搵但DSE好似只會咁出?
係呀 如果你落手做就會知呢條唔可以咁set個點
但我就係想知遇到呢啲題目個mindset要係點
我記得之前睇joint us本mock有條類似既野!!
做到個題先知原來唔係次次set點+垂直線就搵到
因為兩個平面拉去common line個點未必係一樣
即刻覺得自己識既野好少
睇極都睇唔明份答案....
18年個份咪係咁
我比我中學啊sir水左
個時問過佢
佢同我講唔會咁出
然後真係出左
依家過左2年幾 我仲記得

我考2年都拎唔到2粒星 我對佢唔住
睇就睇得明
但我其實有興趣想知 呢一類唔可以set點既題目有冇咩共同既特性 可能睇到就知要用其他方法做
無可能次次都係計曬啲野出黎 先知兩條線唔相交勁浪費時間
同埋以自己能力 就咁direct observation一定望唔到
個條我做第三次先知點做
但我到依家都未覺得自己真係識
因為我仲未generalize到一套方法去做考呢個概念既題目
個時我睇完藍絲herman yeung先知發生緊咩事(講明先 依家冇再睇
D好似唔響MP既PROJECTION上邊,所以隻角唔係DPM
let P be a point on AE such that MP is perpendicular to AE. let Q be the point of projection on M on ABED. the required angle is MPQ. since it's a prism, Q lies between DE
1. use a to find MP
2. use EDM (60 degree), DM, and right angled triangle MQD to find MQ and QD
3. EQ=ED-QD
4. use AED(45degree), EQ and right-angled triangle EQP to find QP
5. apply cosine formula on triangle MPQ to find angle MPQ
想知 點樣睇到 let Q be the projection of M on ABED 呢一樣野
幅圖有冇咩特性令你諗到要咁let
最正路既諗法係首先由其一塊面拉條perpendicular line落common line, 之後將呢條perpendicular line project落另一塊面到
angle between two planes 既定義咪要係個兩塊面拉perpendicular lines去common line上一點既, 咁個兩條perpendicular lines就要係對方既projection黎
想21年報返次dse 衝5*
2018果陣得4 有冇人可以比建議我
利伸: Asso仔
浮雲
係咪因為兩塊平面唔一樣/唔對稱就做唔到?
我啊sir話佢自己都唔明份joint us mock answer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞